"Властта всъщност наказва гражданите за бедността, която тя не успява да пребори. Не само това, но гласът на гражданите, техните болки и тревоги не се чуват, те някак си не достигат до управляващите." Това заяви президентът Румен Радев, който посети 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово по повод 100-годишнината от края на Първата световна война. 

Не протестират бедните, а неискащите повече така да се живее, смята Райчев

Не протестират бедните, а неискащите повече така да се живее, смята Райчев

Според него вероятно ще има предсрочни избори

Президентът продължи: "Властта губи сензорите си и усещането за проблемите на хората. Ако няма чуваемост, ако няма съответните мерки, ако продължават арогантните и цинични изявления и неразбирането на проблемите, закономерно е тези протести да продължат."

Радев не може да определи дали протестите са политически режисирани, но ги определи като закономерни, защото, по думите му, са демократично право и възвръщат надеждата и достойнството на народа.

Радев: Демократичните институции атрофират

Радев: Демократичните институции атрофират

Днес демократичните свободи се нуждаят от гражданска подкрепа...

Румен Радев: Оставката в момент на растящи цени, инфлация, увеличаваща се престъпност, не е решение, а абдикация от отговорност.

Държавният глава тълкува, че никой не може насила да изкара хората на улицата. Той посочи и че евентуална оставка на сегашното правителство би означавала бягане от отговорност, а не решение.

"Властта трябва да знае, че отказът от управление и бягството от проблемите поставя морална преграда пред амбицията да искаш властта отново. Затова очаквам правителството и парламентът да посочат изход от тази ситуация", призова Радев.

Протести срещу горивата блокираха пътища в страната и центъра на столицата
Обновена

Протести срещу горивата блокираха пътища в страната и центъра на столицата

Недоволните протестират и срещу системата "бонус-малус"

Помолен да коментира думите на депутати от управляващото мнозинство, че не е обединител, а разединител на нацията, Румен Радев бе категоричен, че не може да бъде обединител на неправдата.
"Не мога да ставам обединител на политически партии. Аз съм обединител на българския народ и съм длъжен да изразявам неговите болки, притеснения и надежди. Ако някой не ги е разбрал, това е негов проблем. Мисля, че и в обръщението си изрекох истини, които българите знаят, но политиците отказват да приемат. Явно истината ги плаши", подчерта държавният глава.

Президентът посочи още, че очаква отговор от Министерството на отбраната по отношение на процедурата за придобиване на нови изтребители за българските ВВС и за представяне на протокола от работата на комисията.
"Очаквам да няма нарушения на принципите на прозрачност, обективност и равнопоставеност, защото в хода на самата процедура такива индикации вече има", коментира Радев.

САЩ, Швеция и Италия с оферти за изтребители

САЩ, Швеция и Италия с оферти за изтребители

F-18, F-16 и "Грипен" са новите машини