Замисляте ли се какво причиняваме на тези един милион жени, подложени на домашно насилие? Това попита председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на bTV. 

Цветанов обясни, че Европейският съюз се присъединява към Истанбулската конвенция. Това означава, че всички държави-членки я подписват.

БСП пита Цветанов от кой пол ще е след ратификация на Истанбулската конвенция

БСП пита Цветанов от кой пол ще е след ратификация на Истанбулската конвенция

Слави Трифонов отвратен от политиците

18 от държавите в ЕС вече са ратифицирали документа и Конвенцията е приета. В другите държави процесът продължава. По думите на Цветанов е необходимо създаването на интегритет на всички институции.

Цветанов обясни, че в МС усещанията са били, че Конвенцията не предизвиква противоречия между политическите сили. Като доказателство той посочи всичко, което БСП са правили като инициативи и кампании.

"В тази връзка, ето кампанията, която са правили БСП - "Чуй ме", "Виж ме", имали са кръгли маси за стартирането на процеса за Истанбулската конвенция. Това са официални документи. Това е и подписка точно в духа да се приеме по-бързо Истанбулската конвенция. Има парламентарно питане към министър Цецка Цачева кога и защо не се приема Истанбулската конвенция към края на 2017 г. от две народни представителки от БСП", заяви Цветанов.

Захариева успокоява, че Истанбулската конвенция няма да промени обичаите

Захариева успокоява, че Истанбулската конвенция няма да промени обичаите

Учила ни само, че насилието не е нормално явление

Много по-консервативни държави извън Съюза са приели Конвенцията и проблем няма, казва Цветанов.

Той недоумява поведението на БСП и предполага, че действията им са търсене на политическо противопоставяне, подкрепяно от човека, който трябва да подкрепя и да бъде обединение на нацията. Нападаш, когато нямаш лични аргументи. Президентът иска да ни въвлича в постоянен конфликт, коментира Цветанов.

Съпартиецът му Десислава Атанасова също кементира темата, но в ефира на Нова. Атанасова изтъкна, че ГЕРБ е единствената партия, която може да чуе аргументи. ГЕРБ искали диалог с гражданите. Това била причината да отложат Конвенцията, за да бъде обсъждана още. "Има редица страхове по тази тема, според мен неоснователни, и затова решихме да дадем възможност за още сериозен дебат и разяснителна кампания какво е това Истанбулска конвенция", обясни тя.

"Голяма част от коментаторите на този въпрос не са я чели. В обществото ни се насадиха страхове, които са в голямата си част безпочвени", коментира депутатката. 

Десислава Атанасова отрече да е получавала SMS от премиерът Борисов и предложи телефона си, за да бъде проверенно. "Готова съм да предоставя телефона си, за да проверите", каза тя.

Цветан Цветанов също заяви, че премиерът не е изпращал съобщения, за да се приеме Истанбулската конвенцията. 

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

Народът трябва да се произнесе за или против ратификацията

Припомняме, преди два дни от БСП настояха да се спре разглеждането на Истанбулската конвенция в Народното събрание, защото се създавало разделение в обществото. На брифинг в Народното събрание Корнелия Нинова обяви, че левицата внася закони, които да преборят насилието над деца и жени.

Социалистите настояват да се проведе референдум "за" или "против" Истанбулската конвенция.

Телевизионният водещ Слави Трифонов изказа възмущението си от действията на Нинова в публикация в профила си във Фейсбук. В поста си в социалната мрежа Трифонов изтъкна, че Нинова не признава, организираният от него референдум, но сега иска обществено питане за Истанбулската конвенция, за да събира "народна любов". Трифонов изказа и отвращението си от политиците в България.