Левицата задейства всенародното допитване за бъдещето на Истанбулската конвенция. Въпросът , на който народът ще трябва да отговори е дали НС трябва да я ратифицира. Социалистите внесоха в деловодството на НС подписката за референдума.

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

Народът трябва да се произнесе за или против ратификацията

Жельо Бойчев е категоричен, че референдумът става още по-наложителен, след като от ГЕРБ обявиха, че въпросът се отлага, но пък трябва да бъде решен до края на европредседателството.

Според него управляващите не успели да организират обществена дискусия. Властта в България произтича от народа, принадлежи на народа и трябва да се управлява в името на народа, каза социалистът. Иначе всичко законотворци били срещу домашното насилие.

Социалистите също така припомнят, че обществото е разделено по темата, вероизповеданията също са срещу ратификацията. Дебатът по темата пък бил скрит от МС съвсем умишлено.

Захариева успокоява, че Истанбулската конвенция няма да промени обичаите

Захариева успокоява, че Истанбулската конвенция няма да промени обичаите

Учила ни само, че насилието не е нормално явление

Стоян Мирчев пък предупреди, че в текст от конвенцията не се допуска дискриминация към транссексуални, травестити и други, непринадлежащи към категориите пол мъж и жена. Той се обърна към Цветан Цветанов и показа снимка с фигурки на мъж, жена и човече с половин пола и попита гербера коя от тези фигурки ще бъде след ратификация на конвенцията, както и от кой пол ще се чувства.

Припомняме, вчера от БСП настояха да се спре разглеждането на Истанбулската конвенция в Народното събрание, защото се създавало разделение в обществото. На брифинг в Народното събрание Корнелия Нинова обяви, че левицата внася закони, които да преборят насилието над деца и жени.

По-късно вечерта телевизионният водещ Слави Трифонов изказа възмущението си от действията на Нинова в публикация в профила си във Фейсбук. В поста си в социалната мрежа Трифонов изтъкна, че Нинова не признава, организираният от него референдум, но сега иска обществено питане за Истанбулската конвенция, за да събира "народна любов". Трифонов изказа и отвращението си от политиците в България.