Вицепремиерът Цветан Цветанов обвини опонентите на ГЕРБ за поредицата от скандали, довели до ерозия на общественото доверие в партията. В ефира на БНТ той оправда чистката на бивши сътрудници на ДС с необходимостта да бъде затворена тази страница от историята на страната. По думите му в момента не се подслушва повече от преди, но се прави по-ефективно. Цветанов заяви, че няма амбиция за президентския пост.

Вицепремиерът заяви, че отличието „Политик на годината", връчено му от „Дарик Радио", не е негово лично постижение. Цветанов подчерта, че наградата е и за всички служители на МВР и всички депутати от ГЕРБ, които с действията си са допринесли за спокойствието на хората.

Силовият министър коментира резултатите от наскоро излязло проучване на „Алфа Рисърч", според които подкрепата към управляващите се е свила значително след серията от скандали, разтресли властта. Според Цветанов, това е част от тактиката на опонентите на ГЕРБ, които не искат да се говори за реални политики.

Вицепремиерът заяви, че с действията си по отношение на посланиците-агенти на ДС ГЕРБ върви към затварянето на една страница от българската история, която е трябвало да бъде затворена още в началото на прехода.

Цветан Цветанов посочи, че това е било афиширано като цел на управлението на СДС, но поради зависимости или липса на политическа воля досиетата не са били изцяло „извадени на светло" по време на управлението на „сините".

Първи посланик-агент се оттегли
Още...

Вътрешният министър заяви, че до края на януари абсолютно всички архиви на ДС ще бъдат предадени на Комисията по досиетата и по този начин няма да може да се използва избирателното им отваряне за политически цели в бъдеще. Вицепремиерът подчерта, че бившите агенти на службите трябва да бъдат пенсионирани или да заемат други постове, но е недопустимо да представляват страната ни зад граница.

Цветан Цветанов заяви, че външният министър Николай Младенов ще внесе доклад в Министерски съвет, който ще отразява позицията на правителството по отношение на посланическия скандал. Ако президентът не се съобрази с него и не освободи дипломатите с агентурно минало, обществото ще си направи съответните изводи, категоричен бе вътрешният министър.

Той коментира и последвалите ДС скандала оставки на министъра без портфейл Божидар Димитров и зам.-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров (и двамата са бивши сътрудници на службите). Според Цветанов напускането им е било наложително, за да не влезе страната „в спирала от въпроси и отговори".

Божидар Димитров:
Не съм обиден, това е политика
Още...

Силовият министър подчерта, че Божидар Димитров е човек с голям авторитет и доказани качества, а Павлин Димитров е вършел работата на минимум двама души при предишни министри. Въпреки това, освобождаването на двамата е било единственият начин ГЕРБ да затворят страницата „Държавна сигурност", категоричен е Цветанов.

В близките дни ще стане ясно кой ще наследи Павлин Димитров в МВР. Цветанов заяви, че останалите 1 500 служители на МВР с агентурно минало не са повод за нови сътресения, тъй като те не формират политиката на министерството.

Цветан Цветанов отрече твърденията, че в страната се подслушва масово и без повод. По думите му в момента не се използват много повече СРС-та от преди, но употребата им е много по-ефективна. Вътрешният министър заяви, че ако не искаме да има корупция и организирана престъпност в България, трябва да се използват "всички средства". Цветанов не видя нищо нередно в информациите за подслушването на Ваньо Танов и Мирослав Найденов.

По повод дискусионното прочитане на запис от СРС, свързано със случая в Горна Оряховица, вицепремиерът защити решението си, като подчерта, че разговорите на д-р Миролюб Кожухаров са били разсекретени, след  извършването на проверка дали това няма да навреди на разследването. Цветан Цветанов заяви, че е бил принуден от политическия популизъм да покаже истината по случая.

Той подчерта, че на този етап няма амбиция за участие в президентските избори. Цветанов заяви, че е можел да го направи още на предния вот през 2006г.