Може да се остане с впечатление, че "Сиела норма" е притисната до стената от ЦИК, но по-скоро ЦИК е притисната до стената, защото трябва да организира избори и трябва да намери изпълнител, без което не може да има машинно гласуване. Това коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов по повод продължаващите преговори и напрежение между комисията и фирмата изпълнител, избрана за доставка, логистика и софтуер на машините .

Заради кратките срокове тази компания има най-големия потенциал да се справи с тези задачи, но ако "Сиела" беше казала, че не желае, ЦИК щеше да търси и други варианти. Едновременно да кандидатстваш и да си привилегирован и да се оплакваш колко е неизгоден договорът, е поведение, което съдържа двоен стандарт, ако "Сиела" не иска да подпише договора, би следвало да уведоми в кратък срок ЦИК, а не да я притиска до стената, като нито подписва, нито се отказва от него, обясни говорителят на ЦИК.

Росица Матева от своя страна поясни, че при водените преговори със "Сиела" по всички ценови и технически проекти е постигнато съгласие, че те са изпълними. Клаузите в договора не са нещо по-различно от това, което е подписано, ще разгледаме писмените предложения, ще се съобразим с някои от тях и ще тръгнем по преговорите, поясни тя.

"Сиела Норма" изморени от тормоза на ЦИК за машините - договорът бил неизпълним

"Сиела Норма" изморени от тормоза на ЦИК за машините - договорът бил неизпълним

Фирмата се опасява, че накрая ще плати десетки хиляди неустойка

Ако им е неизгоден договорът, защо кандидатстват, попита Цветозар Томов.

"Сиела Норма" прекаляват, защото срокът за изплащане на парите към тях е 25 юни, те на практика нямат право да казват, че са закъснели преди 26-ти юни, категоричен е още той.

Относно преговорите за доставка на машините Росица Матева поясни, че развръзката на сюжета се очаква в близките няколко дни. "Дори да не се достави и една машина, ще има възможност да се изпълни законът и да има машини във всички секции с над 300 души, това важи до голяма степен за чужбина, там не надхвърлят 250 места, а има необходимост да има повече от една машина в най-натоварената секция, затова трябват повече машини", обясни Матева.

Тя уточни, че се преговаря как да бъдат транспортирани, от кого, обществена поръчка за доставката им също трябва да има. "Ние се борим за още машини, за да се създаде необходимият комфорт, не защото ще се провалят изборите, а за да гласуват хората спокойно и да няма опашки", добави говорителят на ЦИК.

ЦИК отказва да харчи безразборно пари за машини, очаква компромис

ЦИК отказва да харчи безразборно пари за машини, очаква компромис

Продължават преговорите за логистиката на устройствата

Тя съобщи още, че ще има разяснителна кампания, но няма изготвена демо версия за частичните избори и за НС, иначе има съгласието на ЦИК да бъдат изпратени по три машини на РИК. Обаждат се областни управители и кметове, те имат желанието да организират в повече населени места, трябва да се изработи софтуерът и да се инсталира и да бъде изпратен, като за целта трябва да има договор", заключи Матева.

Тя е категорична, че не са тежки условията на договора, а дори са идентични с условията, уговорени с преходния състав на ЦИК в договора на 6 февруари, с изключение на доставката на машините. Като в частта за логистиката той е идентичен с изискванията и обхвата на логистиката на 4 април. За да се финализира поръчката, трябва да се подпише договорът и да се работи по изпълнението. Поканата за подписване беше вчера, очевидно не е подписан, едната страна не желае, няма как да се определи срок, докато не се намери място и клаузите да се споразумеят. Очакваме писмено становище по клаузата на договора, поясниха още от ЦИК.

ЦИК: По-малко подадени заявления за гласуване в чужбина

ЦИК: По-малко подадени заявления за гласуване в чужбина

Това обаче не означавало, че интересът на българските общности е по-слаб