Сделка за машините за гласуване по всяка вероятност ще има, но все още не е финализирана. Това заяви пред БНР заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов по повод проведената вчера вечерта среща между Комисията и производителя "Смартматик".

Той очаква, че до края на седмицата всичко ще бъде изяснено.

По отношение на договора, който ЦИК ще предложи на "Сиела Норма" за логистиката и софтуерното осигуряване на машините на предстоящия вот, Томов обясни, че без сключването на такъв договор, колкото и машини да има, няма да може да бъдат използвани.

Оферта от 4,350 млн. лв. на "Сиела Норма" за машинния вот

Оферта от 4,350 млн. лв. на "Сиела Норма" за машинния вот

Предстои ЦИК да вземе решения

Той увери, че от Холандия и Тайван могат да бъдат осигурени над 1500 устройства. По негови думи чрез сухоземен транспорт ще бъдат доставени машините от Холандия, както и тези, които ще потеглят към секциите в чужбина, с изключение на устройствата, предназначени за САЩ.

Томов посочи, че продължават преговорите около транспорта, логистиката на машините и процедурата за актуализирането на софтуера за всеки следващ вот.

"Сиела Норма": ЦИК прави грешни сметки

"Сиела Норма": ЦИК прави грешни сметки

Ако има забавяне още 3-4 дни, дори технологично няма да успеят да осъществят процедурата

Той поясни, че целта е до президентските избори наесен ЦИК да е самостоятелна и да не зависи от никого за актуализирането на софтуера за следващи избори.

ЦИК в сегашния ѝ състав няма намерение да харчи безразборно пари на данъкоплатците, категоричен бе Томов. Той увери, че ще се търсят максимално изгодни за страната и за ЦИК финансови условия при реализацията на сделката.

Според него е възможен ценови компромис и ще се намери оптимално финансово решение.