Фирмата "Сиела Норма" е представила пред Централната избирателна комисия ценова оферта за логистично осигуряване на машинния вот и услугите за частичните кметски избори на 27 юни и за парламентарните на 11 юли, която се вмества в пределната, определена от ЦИК - 4,350 млн. лева, съобщи БНР.

Комисията ще вземе решение, след като бъде разгледан докладът на работната група, водила днешните преговори с фирмата. Комисията обаче проучва възможността да купи допълнително количество машини директно от производителя "Смартматик".

Въпреки че "Сиела Норма" се вмества в офертата си с обявената цена за логистика и услуги по машинния вот на двата предстоящи избора, от ЦИК са поискали допълнително намаляване на цените, обяви Емил Войнов, заместник-председател на Комисията:

Шефът на "Сиела Норма" обясни на премиера защо иска 14 млн. лв. за машините за вота

Шефът на "Сиела Норма" обясни на премиера защо иска 14 млн. лв. за машините за вота

Очаква се експерти на МС да дадат предложение по казуса

"От "Сила Норма" заявиха, че имат разходи, които са в повече дори от предложената цена от ЦИК и не могат да я намалят допълнително".

Работната група, водила преговорите днес, ще изготви официален доклад, за да вземе ЦИК допълнително решение дали ще се пристъпи към подписване на договор за логистиката и обслужването на машините.

Междувременно стана ясно, че ЦИК проучва възможността да закупи директно от производителя на машините "Смартматик" допълнителни количества, необходими за изборите на 11 юли. Разговори с представителя на фирмата в България вече проведоха както премиерът Стефан Янев, така и финансовият министър Асен Василев, а разговор е воден и с ЦИК. Говорителят Росица Матева:

"Обеща, че ще провери и има възможност евентуално за доставка на около 600 устройства в момента, но дали ще се обяви обществена поръчка за доставката на тези устройства и ще бъде поканен за изпълнител "Смартматик", ЦИК предстои да реши.

"Сиела Норма": ЦИК прави грешни сметки

"Сиела Норма": ЦИК прави грешни сметки

Ако има забавяне още 3-4 дни, дори технологично няма да успеят да осъществят процедурата

Скоро трябва да стане, защото ние нямаме никакво време, така че трябва да стане днес-утре, най-късно в понеделник. На практика това означава, че ако няма такава обществена поръчка, няма да има допълнителни машини, ще има само тези 9600".

"Сиела Норма" няма да участва в новата обществена поръчка, ако тя бъде обявена, коментира още Росица Матева: "Възможността "Сиела Норма" да достави допълнителни машини беше по предходната поръчка, която ние прекратихме, тъй като не можахме да се споразумеем за цената".

ЦИК прекрати обществената поръчка за доставка на 1500 машини за вота от "Сиела Норма"

ЦИК прекрати обществената поръчка за доставка на 1500 машини за вота от "Сиела Норма"

ЦИК иска повече услуги, отколкото на предишния вот…