Продължават преговорите между ЦИК и "Сиела норма". Това заяви пред bTV говорителят и зам.-председател на Комисията Росица Матева.

По нейни думи единственият възможен изпълнител за модифициране на софтуер и организиране на изборите е "Сиела норма". Причината е сключен на 6 февруари договор.

Матева обясни, че въпросният договор все ще не е изпълнен, не е приет и не е платен, тъй като уговорката е да се плати изцяло цената - не е възможно да бъде направено частично плащане.

Тя обясни, че ако ЦИК остане с 9600 машини, ще организират изборите с тях. Водели се обаче и разговори със "Смартматик", които са производители.

Оферта от 4,350 млн. лв. на "Сиела Норма" за машинния вот

Оферта от 4,350 млн. лв. на "Сиела Норма" за машинния вот

Предстои ЦИК да вземе решения

Матева посочи, че в петък е била проведена среща с финансовия министър и представителя на "Смартматик" за Централна и Източна Европа.

В Холандия има произведени 672 машини, обещали са, че до сряда могат да бъдат произведени в Тайван още 800 машини и могат да бъдат транспортирани до България, обясни тя и допълни, че в момента се водят разговори как да бъде извършен този транспорт и от кого. Новите машини също ще се обслужват от "Сиела норма".

Говорителката на ЦИК обясни, че у нас трябва да има машини в 9400 секции, а зад граница - в 242 секции. Тя увери, че Комисията ще направи възможното да се справи.

"Сиела Норма": ЦИК прави грешни сметки

"Сиела Норма": ЦИК прави грешни сметки

Ако има забавяне още 3-4 дни, дори технологично няма да успеят да осъществят процедурата

Според нея ще е много по-добре, ако в повече секции има повече от една машина. По нейни думи, ако въпросните машини бъдат доставени, ще има по две устройства в повече от 700 секции, а това ще облекчи процеса и ще гарантира спокойствието на избирателите.

Ако не ги доставим, ще трябва да се обърне особено внимание в тези секционни избирателни комисии, в които са гласували повече избиратели, да се създаде организацията, така че процесът на гласуване с машина да стане по-бърз, обясни Матева.

Тя посочи, че е обявена обществена поръчка и преговорите със "Сиела норма" по технически въпроси ще продължат. По тяхно искане не приключи работата на Комисията по тази поръчка в събота, ще се проведат преговори и днес и утре вероятно ще се сключи договор за модифициране на софтуер за частичните местни избори, за изборите за Народно събрание и за логистиката на тези два вида избори, поясни Матева.

Припомняме, миналата седмица Министерството на финансите се ангажира да осигури допълнително средства за ЦИК, след като бъде сключен договор за доставка на допълнителни машини за гласуване. Максималната прогнозна стойност на обществената поръчка е 4.35 милиона лева, като тя не може да бъде превишавана.

Шефът на "Сиела Норма" обясни на премиера защо иска 14 млн. лв. за машините за вота

Шефът на "Сиела Норма" обясни на премиера защо иска 14 млн. лв. за машините за вота

Очаква се експерти на МС да дадат предложение по казуса