Прокопани са първите 800 м от тунел "Железница", който ще бъде най-дългото такова съоръжение в България. Регионалният министър Петя Аврамова днес инспектира работите по строителството. 

Тунелът "Железница" трябва да е готов следващата година. А през март 2022 трябва да бъде завършен целият ЛОТ от Благоевград до Крупник.

500 метра са прокопани в посока от Кулата към София. В тунела ще има автомобилна връзка, която ще се използва само от Спешна помощ и пожарната.

Проектът за строителството на тунел "Железница" на автомагистрала "Струма" се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.

Участъкът е с обща дължина 4,4 км и е разделен в 3 подучастъка, в това число тунелът, и обслужващ път от двете страни на съоръжението.

Тунелът се изгражда по нов австрийски метод като се прокопават около 1,5-2 м във всяка тръба и посока на денонощие и веднага след това се прави първичната облицовка на съоръжението с крепежни елементи, пръскан бетон и анкери. 

Прокопани и укрепени са над 35% от трасето на двете тръби на съоръжението, като работата се изпълнява едновременно и ще приключи със сбойка между северен и южен портал. Целта е завършването на обекта до януари 2022 г.

Съоръжението ще бъде със системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, аудио и радио оповестяване, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Ще бъде изградена площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 108 м и 18 м, подпорна стена и др.

Изпълнител е Консорциум "АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018". 

Подучастъкът преди съоръжението, пътувайки от София към Кулата, е с дължина 720 м. В тази отсечка се изгражда мост, който ще е дълъг 540 м и ще преминава над 6 препятствия - р. Струма, път Е79, съществуващата и бъдещата жп линия, общинския път и над обслужващия път на тунела.

Отсечката се изгражда от ДЗЗД "Железница - Север". 

Подучастъкът след тунела, пътувайки към Кулата, е с дължина 1,4 км. В него ще бъде изградена аварийна връзка, която при настъпване на непредвидена ситуация в тунела ще може да отведе движението в посока София по път Е79. Ще бъдат построени подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни съоръжения и др.

Министър Аврамова коментира и, че европейските средства по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" за АМ "Струма" няма да бъдат загубени.

Следят се сроковете и рисковете, за да се прецени дали участъкът през Кресненското дефиле може да бъде изпълнен в срок или финансирането да бъде прехвърлено за други отсечки от ТЕНТ мрежата, каза още тя.

Министърът допълни, че участъкът е в приоритетите на правителството и може да бъде реализиран с европейски средства и от новия програмен период или с държавен ресурс.