Туризмът и мерките за спасяване на сектора трябва да са тема на разговор по време на предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев на 16 август. За това настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Темата на заседанието е актуализация на бюджета за преодоляване на потенциалната здравна и социално-икономическа криза от пандемията от КОВИД-19.

От организацията настояват да се проведе спешно и кризисен Национален съвет по туризъм с участието на всички министри и премиера. Там да се вземат бързи, координирани и работещи мерки от всички министерства за подкрепа и спасяване на туристическия бранш и всички съпътстващи го бизнеси.

Това, че управлява служебен кабинет не може да е извинение за безхаберие и абдикация на държавата от структуроопределящ сектор в икономиката. Управление с действия на орел, рак и щука и зариване на главата в пясъка няма как да доведе до нищо позитивно, подчертават от БХРА.

Според БХРА зад решенията на служебния кабинет прозират лобистки интереси, политически игри и задкулисни действия.

Крайно време е държавният глава и назначеният от него служебен премиер Стефан Янев да "стегнат" всички ресорни министерства, от чиято дейност зависи туристическият сектор и да ги накарат да работят заедно вместо всяко ведомство да издава различни заповеди "на парче" и да излъчва разнопосочни сигнали, категорични са от БХРА.

Ресторантьори и хотелиери уверяват, че от Министерството на туризма например продължават да "ходят" след събитията. От няколко седмици единствено ни заливат с информация за това колко е добър туристическият сезон, при условие, че това по никакъв начин не се дължи на техните усилия, а на усилена работата на бизнеса и изгодни качествени предложения, съчетани със стечение на обстоятелствата. В същото време от въпросното ведомство, което уж, поне на хартия, "управлява" сектора, не правят абсолютно нищо за подготовка на зимния сезон. Сметка естествено накрая ще я платят не чиновниците, а туристическият бизнес, който им плаща заплатите.

Здравното министерство затваря граници и изисква PCR тестове от имунизирани туристи и от български граждани вместо да се опита да стимулира сънародниците ни да се ваксинират чрез стимули и директни ползи, пишат от Асоциацията.

Постоянното налагане на задължителни тестове на всяка цена сравнено с европейската политика за засилване на ваксинационния процес, навежда на мисълта за защита на частни лобистки интереси - на лаборатории и вносители на тестове, се казва в становището на ресторантьори и хотелиери.

Мнението им е, че коронавирусните тестове са за сметка на хората и на бизнеса, чиято работа се планира да бъде ограничена или спряна, но без предвидени каквито и да е било компенсации,. Ваксинираните, които ще плащат и правят тестове, въпреки имунизацията. "И неваксинираните, които пък чрез данъците си платиха за ваксини, чиято стойност с действията си здравното министерство обезсмисля", пишат от бранша.

Лобистки интереси прозират и от действията на Министерство на енергетиката, които доведоха до рекордни цени на тока и изсмукване на последните финансови резерви на бранша. Само за няколко месеца цените на свободния пазар на електроенергията скочиха двойно и достигнаха рекордни стойности за Европа от 400 лева за киловатчас. Това на непрофесионализъм в управлението на енергийната система ли се дължи или на нечии чужди бизнес интереси, питат от бранша и уточняват, че липсва каквато и да е предвидимост за ценообразуването на настоящия и зимния сезон.

"Министерство на труда и социалната политика вместо да предвиди помощ за бизнесите, изправени пред ново затваряне тотално срина програмата 60/40 и премахна увеличението за най-засегнатия сектор туризма - 80/20, като превърна мярката в тотално неработеща", се казва в становището.

Хотелиери и ресторантьори уверяват, че в Националния план за възстановяване и развитие туризмът е изцяло "изпуснат". С парите, които ЕС уж дава за рестарт на икономиката е очевидно, че се обслужват конкретни интереси - на играчи в сектора на енергетиката, на авто клъстери и на други сфери от икономиката, с които служебни министри са пряко или косвено свързани.

Министерство на икономиката спря всички възможни мерки за подкрепа за туристическия сектор, а "евтините" кредити за бизнеса се оказаха недостъпни за туризма, тъй като банките или отказват да финансират сектора като рисков или предлагат лихви в пъти по-високи от тези, които бизнесът може да понесе. От БХРА припомнят, че туризмът е най-засегнатият от корона кризата бизнес. Но от ведомството вместо да осигурят помощ и финансиране за реалните инвеститори, разкрили стотитици хиляди работни места, декларират подкрепа за външни инвеститори и стартиращи компании.

В най-кризисните времена за туристическия сектор от служебното външно министерство взеха решение да повишат цената на туристическите визи, забивайки поредният пирон в кръста на сектора, който допринася за между 11 и 15 на сто от българската икономика и в който пряко или косвено са заети близо 10 % от работещите българи, се казва в становището.

"Твърдите, че събирате повече данъци, но тези данъци ги изработваме и внася бизнеса, въпреки средата, в която му се налага да работи. Данъчните постъпления не идват от небето", подчертават от БХРА.

Вие си продължавайте с кой каква диплома имал, къде бил учил и какви езици говорил, но ни оставете да работим и постигаме резултати, включително и да ви плащаме заплатите, призовават от най-голямата национално-представена организация, обединяваща хотелиери и ресторантьори.