"Единственият начин да се овладее бежанската криза, е да се постигне мир в Сирия, за да могат половината от тези хора, да се върнат в родните си места", заяви пред bTV бившият директор на Националната разузнавателна служба Бриго Аспарухов. "Спирането на военните действия в Сирия е ключът към решаване и на бежанския проблем", подсили думите си той.

"Турция добре преценява на какво дередже е Европа – че страхът от бежанците е изключително голям, притесненията са големи и се ползва от тази ситуация", обяви анализаторът.

"Най-вероятно ще има надлъгване с Европа, Европа е притисната от проблема, осъзнавайки че Турция все още не е готова за членство, затова отпуска по малко бонуси на Турция", допълни Бриго Аспарухов.

За заловения жив терорист, който бе планирал да се взриви по време на атаките от 13 ноември м.г. бившият шеф на НРС обяви: "Салах Абдеслам оцеля, това е риск за него от страна на неговите господари, надявам се да бъде и словоохотлив, да каже повече неща, ако знае, защото има голяма вероятност да не е информиран за всичко".

Той е убеден, че в България няма хора, които да планират подобни операции. "Мозъци", които замислят терористични акции и ги изпълняват, има и в Европа и на Балканите", смята той.

Сегашното лидерство не показа, че може да върне партията в кондиция - да води политика, която да покаже алтернативност на сегашното управление, коментира той.

Относно предстоящи конгрес на БСП, Аспарухов прогнозира, че битките ще са много тежки. "Имам силното желание да изберем нов председател", изтъкна той.

Аспарухов даде за пример кандидатурата на Корнелия Нинова за лидер на левицата. "Тя е изключително подготвена, интелигентна и амбициозна жена и защо не БСП да има лидер жена", запита реторично той.

"Стигнали сме дотук, че дори и самоцелната смяна като че ли ще стимулира партията", смята Аспарухов.

По думите му, ако остане това ръководство на БСП, партията ще претърпява още загуби на избори.

Според него трусовете в управляващата коалиция показват, че в България все още няма политическа стабилност.

"Политическите субекти са в особено състояние. Вижте РБ, който търси своето решение на големия ребус кой да бъде лидерът в това пространство. ГЕРБ колкото и да се правят на най-стабилната партия, някак си не е добре, когато парламентарната им група решава едно, а лидерът сменя решението на групата", заяви Аспарухов.