Присъствахме на опит Република Турция да завземе ДПС. По този начин политологът Андрей Райчев коментира в ефира на БНТ "драмата" в ДПС след вчерашната изповед на вече "изгонения" лидер на движението Лютви Местан.

"Имаме пряк опит за намеса във вътрешните работи на страната. Това изобщо не може да бъде шега”, призна Райчев.

Той е убеден, че имало е план Турция да увеличи влиянието си в ДПС и да отстрани почетния председател на ДПС Ахмед Доган.
„Няма никакво съмнение, че присъствахме на опит Турция да контролира ДПС”, повтори политологът и напомни, че в България живеят 1 млн. турци.
А ако тези хора се контролират от Турция, какво ще стане”, попита Райчев.

По отношения на „развода” в ДПС политологът отбеляза, че той тече сравнително цивилизовано.
„Говорят много по-възпитано, не стигат до крайности. От едната и от другата страна. Нямаше обвинения от хомосексуализъм до кражба. Не се случва това”, коментира още той.

Андрей Райчев обърна внимание и на това, че разводът в ДПС не е в резултат на речта на Доган, а на реакцията на самия Местан след нея.
„Речта е едно импровизе. На 17-ти декември не прелива чашата след нея. Историята се развива на 20-и декември”, разтълкува Райчев.  

В момента се надценява ролята на ДПС”, убеден е пък е проф. Михаил Неделчев. Той смята, че създадената дилема Русия – Турция е фалшива, но натрапена.
Тази руска мина е фалшива. Това е един истеричен ход на самия Лютви Местан в момента, в който разбира, че ще бъде сменен. Глупав ход. Не можеш да отидеш в едно чуждо посолство, което символизира зависимост”, коментира още проф. Неделчев.