Приемането на Турция в Европейския съюз е недопустимо. За либерализация на визовия режим с Турция пък е много рано.
Това е становището на ВМРО по повод очертаващата се „сделка“ ЕС – Турция по отношение на нелегалните мигранти.

"Влизането на Турция в ЕС е по-опасно и от влизането на бежанци и нелегални мигранти. Мигрантите могат да бъдат спрени, а икономическата и ислямистка експанзия на 80-милионна Турция към ЕС – едва ли. Влязла в ЕС, не Турция ще се присъедини, а по-скоро тя ще присъедини слаба и безволева Европа", подчертават националистите.

Според председателя на ВМРО Красимир Каракачанов в последните дни вече станало ясно, че Турция на практика подкрепяла ислямистите и отдавна се опитвала да осуети общи действия срещу тях от страна на Запада и Русия. Сега югоизточната ни съседка изнудвала Европейския съюз с нелегалните мигранти - и то в дни, когато светът отново е смутен от политически убийства в Турция.

"Турция е като язовир с мигранти и Ердоган заплашва да отвори шлюза към ЕС", подчертават от партията.

За справяне с мигрантския проблем ВМРО предлага пет бързи решения от българска страна: довършване на оградата по границата; разполагане на повече армейски части в пограничните райони; фактическо затваряне на границата; всички дошли чужди граждани, които не могат да докажат бежанския си статут трябва да бъдат незабавно връщани; проповядващите радикален ислям духовници също нямат място в България.

Тези, които не са български граждани, трябва да бъдат екстрадирани от страната, а тези, които са български граждани, завършили ислямски учебни заведения в страни, изповядващи уахабитски ислям - да не бъдат допускани до извършване на каквато и да било религиозна дейност.

Кризата с мигрантите всъщност е криза на европейското лидерство. Крайно време е Европа да има своя силна позиция, а не да е заложник на американски, руски и каквито и да било чужди интереси. Това означава ясни и непробиваеми външни граници на Европа, а не „горещи точки“, сделки, избирателно пропускане на лодки и т.н. Ако Европейският съюз не може да покаже воля, значи от него няма смисъл.

Именно ВМРО предупреждавало за всичко, което днес се виждало ясно: Турция се ислямизира, Турция насочва мигрантите към ЕС, квотите няма да сработят, не става дума за бежанци, а основно за нелегални мигранти. "Преди две години за това говореше само ВМРО и за съжаление се оказвахме прави", посочват националистите.

От ВМРО отново предупреждават, че идеята да се наливат милиарди в Турция щяла да сработи точно толкова, колкото сработила идеята с квотите.

"Да плащаш на Ердоган е ентиевропейско и антихуманно. Това всъщност е рекет! Европа плюе на съвестта си и това скоро ще се обърне срещу нея", категорични са от ВМРО.