Очаква се до 2050 година човечеството да се увеличи с около 20-25% и нуждата от храна да нарасне с около 70%.
Тези данни посочи Соломон Паси при откриването на дискусия в хотел „Шератон" за бъдещето на хранителната индустрия.
Ясно е, че нуждите на човечеството от храна в бъдеще могат да бъдат посрещнати само частично с увеличаване на земеделските площи и че трябва да бъде интензифицирано земеделието, коментира Паси.
Шефът на Агенцията по храните Йордан Войнов подчерта, че е много важно прилагането на единни стандарти за качество по цялата верига. Той изтъкна, че целта на въведените български държавни стандарти за някои продукти - като хляб, мляко и млечни продукти, е да се намали до минимум предлагането на некачествени храни.
Регионалният вицепрезидент на Солей-Европа д-р Райнхарт Шмид посочи, че 54,5% от българите са с наднормено тегло и че според данни от 2004 година едно от пет деца в България на възраст между 5 и 17 години е с наднормено тегло.
Най-сериозен е проблемът със затлъстяването в САЩ, Великобритания, Испания.
От 1980 година насам затлъстяването се разпространява с обезпокоителна скорост, изтъкна още той.
Очаква се хората с наднормено тегло да се увеличават с повече от един процент на година през следващите десет години в някои страни.
Райнхарт посочи още тревожни данни, например че според доклад от 2006 година България е на второ място по смъртност в света в следствие на сърдечно-съдови заболявания както при мъжете, така и при жените, следвайки Русия.
От Солей-Европа изтъкнаха предимствата на соевите храни.
Д-р Гари Менделсън - директор хранителни науки в Солей -Европа, подчерта, че соевият протеин е щадящ природата, икономически ефективен, пълноценен протеин и е здравословен еквивалент на други източници на протеини.
Д-р Менделсън заяви, че не само животинските протеини са пълноценни: "В действителност пълноценността на протеина не зависи от произхода му - дали е животински и растителен, а зависи от съдържанието на незаменими аминокиселини".
Той подчерта, че изолираните соеви протеини на Солей са пълноценни, колкото и най-пълноценните животински протеини.
По време дискусията беше изтъкнато, че във Великобритания се прилагат специални хранителни програми за училищата, за да се хранят децата не само здравословно, но и вкусно.
Шефът на агенцията по храните потвърди намерението на агенцията да промени наредбите, така че all inclusive да се прилага само в тези хотели, където има условия за това, а не безразборно.
Според него промяната няма да стане факт до началото на сезона, защото до тогава едва ли ще може да се промени наредбата.
Но Войнов е категоричен, че трябва да се промени съотношението между легловата база и местата за хранене - да бъде над 50%.
Дик
на 07.06.2012 в 17:45:50 #2Ако зависи от малкото, продажно пигмейче - Соломончо, Монсанто е най-здравословното решение!
griffin
на 07.06.2012 в 14:37:37 #1от дегенерати съвети не искам