Във Варна се проведе предварително планирано мащабно практическо учение за действие при ситуации с множество поражения.Това стана часове след стрелбата в курорта Слънчев бряг, при която бе убит един човек.

Симулирана беше терористична атака в индустриалната зона на Девня и готовността за справяне с кризи. На мястото на бедствието пристигнаха полицаи, сапьори, специалисти по радиационна защита, съобщи bTV.

Идеята е да се тренира последователността на действията и координацията между службите. Именно взаимодействието се оказа проблем при атентата на бургаското летище Сарафово и при наводнението във варненския квартал "Аспарухово".

Затова медиците предлагат във всички университети да има обучение по антитероризъм. „Трябва да има специфични знания и умения, не може такива ситуации да ни сварват неподготвени, това е задължително за всички и трябва час по-скоро да залегне в образователните програми”, посочи проф. Красимир Иванов, ректор на Медицинския университет във Варна.

„Тероризмът е само един от възможните сценарии, но подобни учения подготвят за реакции и при друг тежък инцидент, авиокатастрофа, взрив в завод, природно бедствие - така се тренира координацията”, каза Майкъл Халбертал, заместник-директор на Университетската болница в Хайфа.