Удължават мярката 60/40 в подкрепа на бизнеса и работещите до септември 2021 г. И през 2021 г. продължава помощта за пенсионерите в условията на пандемия. Това стана ясно по време на работно съвещание на правителството, съобщиха от Министерския съвет.

"На следващия Министерски съвет в сряда ще приемем за януари за пенсионерите 106 милиона лева - по 50 лева, така както продължаваме да даваме по време на пандемията", каза премиерът Бойко Борисов.

По думите му мерките са за да се поддържат работните места, живота и стандарта на хората. "Затова ни е важна ваксината, за радост вече всеки ден наблюдаваме трайна тенденцията броят на оздравелите да е близо два пъти повече от броя на заразените", каза Борисов.

Хотелиерите искат по-дълго да подават документи по мярката 60/40

Хотелиерите искат по-дълго да подават документи по мярката 60/40

Изпратили са писмо с молба до Деница Сачева и Марияна Николова

Социалният министър Деница Сачева обясни, че и през следващата година продължават да действат мерките 60-40 и 80-20. Мярката за затворени бизнеси "Запази ме" ще се бъде трансформирана от 1 януари в 75 % от осигурителния доход на работниците с надеждата да получават повече средства.

"За новия дизайн на "Запази ме" са предвидени 50 млн. лв. Мярката 80-20 ще се финансира с европейски средства, като са целта от Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" е реорганизиран ресурс в размер на 40 млн. лв. допълнително.

За мярката 60-40 през 2021 г. имаме 600 млн. лв., които ще стигнат да я продължим почти до месец септември, така че трябва да бъдат спокойни работодателите и служителите, че е има подкрепа от държавата, каза Сачева.

БСК предлага мярката 60/40 да влезе в Бюджет 2021

БСК предлага мярката 60/40 да влезе в Бюджет 2021

Те предлагат месец юли да се запази като начален месец за изплащане на компенсации

"До момента по мярката 60/40 са платени 627 милиона лева, запазени са 250 000 работни места. По мярката 80-20 с добавка от 250 лева за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт са платени 23 млн. лв., запазени са общо 24 858 работни места", изтъкна социалният министър.

Предстои промяна в мярката "Запази ме", която към момента е известна като "24 лева на ден". По нея за декември са получени 4 653 заявления от работодатели за компенсиране на 22 839 работници и служители.

По отношение на целевата помощ за семействата с деца, които учат в момента дистанционно, подадените заявления са 40 000 и са одобрени 23 520 семейства.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обясни, че над 40 млн. лева ще бъдат подпомогнати малките и средните предприятия, като през декември са сключени 95 договори по процедурата "Подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия" .

По ваучерната схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии до момента са издадени 450 броя ваучери на обща стойност близо 8 милиона лева.

"Чрез националния иновационен фонд се подписаха абсолютно всички 25 договора за финансиране на иновационни проекти на стойност 7 милиона лева", заяви още икономическият министър.

По думите на Лъчезар Борисов по процедурата за ликвидна подкрепа за средните предприятия, която е на стойност до 150 000 лева, са класирани 1285 броя проектни предложения. Има и резерви, с които общия брой проектни предложения, става 1703.

"Това, което сме направили чрез преструктуриране на бюджета на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" да осигурим пълния ресурс за всичките 1703 броя проектни предложения", добави Лъчезар Борисов.

До вечерта ще бъдат публикувани нови условия за кандидатстване по процедурата за подкрепа на бизнеса, която се осъществява заедно с Националната агенция по приходите.

По време на заседанието министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че в момента започва разплащането на лечебните заведения, които поддържат капацитет от 50% и над 50% от използваемостта на техните легла за пациенти с инфекциозни заболявания и с COVID-19.

"До края на годината 50 милиона лева ще бъдат разплатени на повече от 50 лечебни заведения в страната. Това са основно големите университетски болници, структуроопределящите областни болници, някои общински болници и частни болници, които поддържат капацитет 50% и над 50% използваемост на леглата за лечение на пациенти с COVID-19", каза Костадин Ангелов.