Удостоверяването на машините за втория на тур на местните избори приключи успешно. Екипите на Министерството на електронното са извършили необходимите дейности и проверки от удостоверяването на техническите устройства за машинно гласуване.

Това съобщиха от пресцентъра на МЕУ.

Продължава работата по техническото оформление на доклада. Министърът на електронното управление Александър Йоловски бе уверен от експертите, че препоръката в доклада ще бъде за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията за техническата спецификация.

МЕУ поддържа връзка с Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация, като е създадена оперативна организация за своевременното завършване на процедурата в рамките на днешния ден.

Припомняме, че в навечерието на местните избори избухна скандал след изнесена инфорамция, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел хеш кода на машините за гласуване. Самият Стойнов бе извикан на разпит в ДАНС. На извънреден брифинг ЦИК обяви, че отменя машинния вот и че гласуването на първи тур ще бъде само с хартия.

Това решение бе обжалвано от ПП/ДБ и съдът реши машините да се използват за балотажа. Удостоверяването на машините за балотажа стартира по-рано тази седмциа под погледа на ДАНС.

ЦИК иска "разумен срок" от МЕУ за удостоверяване на машините

ЦИК иска "разумен срок" от МЕУ за удостоверяване на машините

Комисията била направила всичко, но машините трябва да се инсталират и транспортират