Украинският посланик е изпратил в петък официална нота до Министерство на външните работи на България, в която иска конкретно оръжие. "Искаме повече помощ от България за въоръжение, вие имате 140 тежки гаубици и около 150 ракетни системи", заяви пред бТВ н.пр. Виталий Москаленко.

Той уточни, че ще изпрати искания и до Министерство на отбраната, Министерски съвет и др. активни структури, тъй като украинската страна има нужда от тези системи.

От думите му стана ясно, че 80 руски танка ще бъдат ремонтирани в България.

Припомняме, че след повече от месец и половина дебати в коалицията и в парламента, едва в началото на май месец депутатите гласуваха решение, с което дават мандат на правителството да окаже помощ на Украйна, в която се предвижда ремонт на украинска техника. Спасителен пояс за депутатите бе именно депозирано писмо от посланик Москаленко с искания в шест точки. То дойде след дългата и изненадваща визита на външния министър на Украйна Дмитро Кубела у нас.

На въпрос за действията на руския президент Владимир Путин - той коментира, че задачата му е да унищожи цяла Украйна, включително и като народ. Затова свидетелствали зверствата, извършвани в страната, десетки хиляди мирни граждани са останали под сградите, които са бомбардирани - и то със забранени оръжия, високотонажни бомби.

Към днешния ден Москаленко посочи, че 50% от Севернодонецк е отвоюван.

"Войната ще продължи дотогава, докато цяла украинска територия не бъде върната на Киев, включително Донецк и Луганск, Донбас", категоричен бе той.

Посланикът коментира и проблемите с бежанците у нас, той каза, че одобрява усилията на българското правителство за настаняване на бежанците у нас. Той е провел разговор с вицепремиера Калина Константинова по темата, имал е срещи и посочи, че част от напусналите са се върнали в Украйна, част са при приятели и познати в България. "Българският народ прояви емпатия и добро отношение към украинските бежанци - жени и деца. Украйна е благодарна на приятелска България", каза Москаленко.

По-късно вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова заяви, че след като има решение на парламента, че България няма да предостави оръжие на Украйна, не е нужно от МВнР да отговарят на внесената нота.