Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви, че няма смисъл от българското външно министерство да препращат към ведомството й писмото на посланика на Украйна в София Виталий Москаленко, с което той иска България да предостави оръжие на Украйна. Това е коментарът на Нинова по повод искането на украинския дипломат, цитиран от пресофиса на Министерството на икономиката.

Тази сутрин пред БиТиВи украинският дипломат заяви: "Искаме повече помощ от България за въоръжение, вие имате 140 тежки гаубици и около 150 ракетни системи.".

Войната в Украйна: Доставките на оръжие чертаят по картата на дипломацията

Войната в Украйна: Доставките на оръжие чертаят по картата на дипломацията

Устойчивостта по отношение на военните доставки за Украйна показва определена концепция, която цели да повлияе и като евентуален средносрочен резултат да моделира поведението на Русия. При това не само по отношение на Украйна, но и в средата на системата за международна сигурност

"Няма нужда МВнР да изпраща искането на Украйна в Министерството на икономиката и индустрията. Народното събрание реши - България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен.".

Така министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова коментира думите на посланика на Украйна Виталий Москаленко, че е поискал с нота гаубици и ракетни системи за Украйна от Външно министерство.

Над четири часа препирни: Изпращаме помощ на Украйна, но не и оръжие

Над четири часа препирни: Изпращаме помощ на Украйна, но не и оръжие

След редакция на редактираните вече предложения

По-рано от МВнР потвърдиха, че е получена нота днес, 6 юни. "Предстои тя да бъде препратена до компетентните ведомства", пишат дипломатите ни.

Това е единствената позиция от българското външно министерство в отговор на журналистически запитвания, в която не се уточнява кои са "компетентните ведомства", но вероятно визират Министерството на икономиката, което отговаря за производство и търговия с отбранителна продукция и се ръководи от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова. 

МВнР не пуска самолета на Лавров заради санкциите срещу Русия

МВнР не пуска самолета на Лавров заради санкциите срещу Русия

Руският външен министър е обект на санкции на ЕС

Припомняме, на 4 май 2022 г. депутатите от 47-ото народно събрание спориха почти 4 часа каква помощ да изпратим на Украйна. Предложенията на ГЕРБ, ДБ и ПП бяха сходни и съдържаха: "даване на военна и техническа помощ".

Началото на дебата даде писмо от посланика на Украйна в България Виталий Москаленко с искания в шест точки, сред които не присъства такова за оръжие.

Това бе причината от "Продължаваме промяната" да поискат редакция на предложението си - "оказване на военно-техническа помощ, според официалното искане на Украйна и съобразено с възможностите на РБ".

Преди обсъждането в парламента имаше неколкократно събиране на коалиционните партньори по темата предоставяне на оръжие за Украйна, но нито веднъж те не постигнаха съгласие. Това бе причина точката да бъде обсъдена директно в парламента.

В последния си работен ден преди Великденските празници Народното събрание, след бурни дебати и съпротивата на "Продължаваме промяната" и БСП, отложи за пореден път обсъждането на предоставяне на оръжия на Украйна. По този повод депутати от ДБ предупредиха, че ще преразгледат оставането си в коалицията.

Във вторник (26 април) се очакваше коалиционните партньори да се съберат и да обсъдят, за пореден път, предложението за военната помощ за Украйна. На 21 април в Народното събрание, когато външният министър на Украйна Дмитро Кулеба дойде за втори пореден ден да разговаря с депутатите, от Демократична България" втърдиха тона и заявиха, че вече започват да обмислят и излизане от коалицията, ако не се постигне решение. Само ден по-рано Христо Иванов уверяваше, че ДБ се опитват да не поставят червени линии и ултиматуми, за да може да оставят коалицията стабилна.

В комисия за разглеждане бяха внесени две предложения - това на ДБ и второ на ГЕРБ, но от на закрито заседание на 20 април излезе трети вариант, в който формулировката бе "техническа помощ за защитни цели". Като контрареплика на тази формулировка стоят ироничните думи на Дмитро Кулеба, че такава помощ е помощ, "за да умрем защитени".

В следобедните часове на 21 април и от "Продължаваме промяната" излязоха с декларация, в който се опитват да обяснят позицията си на мост между противоположни позиции в коалицията.