Назначаването на ръководители на дипломатически и консулски мисии е суверенно право на всяка държава и Украйна би приветствала възстановяването на пълноценната работа на българското посолство в Киев.

В позиция от страна на посолството на Украйна у нас се отрича обаче за тяхна активна намеса и от позицията може да се направи извод по-скоро за дистанциране.

"Украйна разглежда Република България като надежден партньор и съюзник, важна държава членка на ЕС и НАТО в Черноморския регион. Съответно украинската страна е заинтересована от активното развитие на политическите контакти, както и от практическото сътрудничество във всички сфери от взаимен интерес, което отговаря на духа на действащия Договор за приятелство и сътрудничество между нашите държави", се казва в позицията на посолството.

В нея също така се подчертава, че възстановяването на пълноценната работа на Посолството на Република България в Украйна несъмнено ще допринесе за интересите на двете държава и украинската страна ще приветства назначаването на ръководител на дипломатическата мисия.

Тодор Тагарев: Посланикът ни в Украйна не е буря в чаша вода

Тодор Тагарев: Посланикът ни в Украйна не е буря в чаша вода

Напълно неприемливо е да нямаме посланик вече две години

Припомняме, за напрежение и конфликт дори при процедурата по назначаване на посланик на България в Киев се разбра от позиция, разпратена до медиите от Администрацията на президента, в която Румен Радев се противопоставя на назначаването на Николай Ненков, бивш военен министър, за временно изпълняващ дейността посланик. Румен Радев обвини служебното правителство за заобикаляне на Конституцията с решението за назначаване на врид., тъй като по този начин се избягва съгласувателната процедура. Във втора позиция, отново разпратена до медиите, се посочи, че всъщност има име за посланик, което е съгласувано между изпълнителната власт и президентството.

Димитър Главчев отрече за оказван натиск, както и отхвърли обвиненията за нарушаване на закона и практиката.

От позициите, а и от коментарите по медиите се разбра, че съгласуваното име за посланик е това на Петър Танев, процедурата е спазена между МВнР и президентството, но пък окончателно решение на Министерски съвет, с което да се предлага Танев за указ на президента няма. Или поне няма такова сред публичните решения на МС от времето на правителството на Николай Денков. Самият Денков отрече процедурата да е стигала до него и на него изобщо да му е предлагано Петър Танев да бъде назначен за посланик в Украйна.

Главчев отговаря за Николай Ненчев: Всичко си е по процедура и закон

Главчев отговаря за Николай Ненчев: Всичко си е по процедура и закон

Няма кандидати за посланици в Киев

Появи се и версия, че спрямо Петър Танев са изказани съображения от страна на Украйна, включително и заради първия брак на дипломата, който е с руска гражданка. Този брак е приключил преди 15 години, стана ясно от коментара на самия Петър Танев пред БТВ и БНТ вчера.

Самият Петър Танев не смята, че спънките за назначаването му идват от Украйна, където вече веднъж е изпълнявал дипломатически мисии - работил е като съветник в посолството и в период след Майдана преди десетилетие е замествал посланика ни.

Неговата версия е, че е бил предложен за позицията от бившия външен министър Мария Габриел, като всички съгласувателни процедури били изпълнени и решението стигнало до Министерския съвет. Поне такава информация му е дала Мария Габриел - че Николай Денков не е подписал само неговото предлагане от общ пакет посланици.

По думите на Танев опитите да му бъде пришита връзка с Русия е "наратив, който съвсем съзнателно се прокарва от хора, които са противници в Украйна да отиде дипломат и анализатор, работил в трудни райони". Той припомни, че е дипломат от кариерата, работил в Сирия по време на гражданската война, която започна през 2011 г. За Танев атаките срещу него идват не от Украйна, а от хора от България и случващото се е институционален въпрос. Предупреди обаче, че казусът се следи много внимателно, включително и от Русия.

Дипломатът обвързва случващото се и с активната политическа позиция на своя син, който носи неговото име - Петър Танев - и е сътрудник на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев, водил няколко кампании в подкрепа на Украйна след началото на руската агресия.