Продължаваме да търсим кандидат за постоянен посланик на България в Киев, Украйна. За този пост няма много желаещи, заяви служебният премиер Димитър Главчев в отговор на изявлението от президентството от тази сутрин.

Николай Ненчев е назначен по закон и няма никакво нарушение на Конституцията, тъй като за назначаването на временно изпълняващ няма нужда от санкция на президента. Бившият военен министър Ненчев заминава именно като временно изпълняващ длъжността в Киев. Едновременно с това откакто нямаме посланик в Киев - последните две години от началото на войната на Русия срещу Украйна - Киев не веднъж е поставял въпроса за възстановяването на дипломатическата работа.

Вариантът с Николай Ненчев и временно изпълняващ длъжността е най-добрият вариант, защити решението си Димитър Главчев. "Абсолютно е спазена процедурата", посочи още той.

Правителството продължава да разглежда възможни кандидатура и когато намери подходящ, той ще бъде предложен за указ от държавния глава. Кога и дали това ще стане скоро Димитър Главчев не каза.

Румен Радев нахока Главчев за изпращането на Николай Ненчев за посланик в Киев

Румен Радев нахока Главчев за изпращането на Николай Ненчев за посланик в Киев

Иска професионалист с доказани качества на поста

Запитан дали има напрежение между Министерски съвет и президентството, Главчев увери, че няма напрежение между него и държавния глава Румен Радев.

На въпрос защо президентът отказа да води делегацията на България на срещата на НАТО във Вашингтон, Главчев призова медиите да питат лично него. Решението да не води българската делегация във Вашингтон било лично решение на президента.

Помощта за Украйна

Главчев бе категоричен, че нито НАТО, нито България има намерение да изпраща български войници в Украйна на фронта.

Той изтъкна, че докато е премиер на България, ще защитава българските национални интереси, включително и по темата за Република Северна Македония.

Подготвяме нова военна помощ за Украйна

Подготвяме нова военна помощ за Украйна

Може да бъде депозиран в МС още днес

Смяна на министри в служебния кабинет

Главчев бе категоричен, че няма никаква причина да сменя служебния вътрешен министър Калин Стоянов, чиято оставка продължава да се иска от парламентарната група на ПП-ДБ. За първи път не се чува нищо за манипулирани избори или машини за гласуване, доволен е премиерът от работата на вътрешния министър.

Главчев посочи, че като цяло всички министри се справят добре със задачите си, с изключение на един или двама. Отказа да споменава имена, но обеща да се разбере, ако остане служебен премиер. Той обаче се пошегува, че би сменил външният министър.

Главчев отрече президентът Румен Радев или политически лидери да са се намесвали в работата му като служебен премиер. Не се страхува и от ревизия и проверки на работата на служебния кабинет.

Всички засегнати от пожарите ще получат компенсации

Всички засегнати от пожарите ще получат компенсации

Главчев: Какъв болен мозък трябва да е някой, за да направи пожар?