"Аз не съм защитавал Стефан Димитров, а не съм съгласен зам.-председател на партия да отговаря за изборите в чужбина. Вчера в края на деня получих предложение от господин Главчев да оглави МВнР". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по актуалните политически въпроси.

Той обясни, че от момента, в който Главчев подаде имената за нужните хора като служебни министри, държавният глава ще подпише указа. Имаме прекрасни дипломати, които могат да свършат прекрасна работа като служебни външни министри, сигурен е Румен Радев.

Припомняме, че Главчев поиска държавният глава да смени Стефан Димитров начело на МВнР със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, който вчера обяви, че не е съгласен да поеме поста. По-рано днес служебният премиер обяви, че е предложил лично да поеме поста външен министър.

Главчев предлага да поеме МВнР

Главчев предлага да поеме МВнР

За Стефан Димитров каза: Доверието е като душата - веднъж напусне ли, няма връщане

Вие представяте ли си, ако зам.-председател на партия участва на изборите, при положение, че и партията отива на избори, запита отново Радев. По думите му много е важно това служебно правителство да успее, много важно е Главчев да успее. Важно е това правителство да осигури нормална среда за изборния процес и да осъзнае с какво се заема. Много е важно какъв екип от заместници ще се формира във Външно министерство, посочи Радев.

Той посъветва Димитър Главчев да проучи повече нещата, защото не е разбрал с какво точно се е заел като премиер, да не говорим за МВнР. "Господин Главчев да се консултира с близки хора, с експерти какво означава това да поеме МВнР. В понеделник сутринта ще направим още една среща и ако той държи ще приема всички негови предложения и не се меся в неговата работа", каза Румен Радев.

Той определи случващото се като несериозно и посочи, че президентската институция олеква като всеки ден издава укази за смяна на министри, при положение, че им е гласувано доверие и са мотивирани от същия този министър-председател. Смяната на друг служебен министър - този на земеделието Кирил Вътев с Георги Тахов не е коментирана с президента.

Стефан Димитров остава начело на МВнР, докато Радев не издаде указ за смяната му

Стефан Димитров остава начело на МВнР, докато Радев не издаде указ за смяната му

Диалогът му с Димитър Главече в възстановен

Радев има доверие към всеки един от служебните министрите, колкото да разпише указа по предложение на Димитър Главчев.

Запитан как ще коментира твърдението, че е в коалиция с ГЕРБ и ДПС, Румен Радев заяви, че като слуша фантазиите на някои политици разбира защо техните напъни да реформите Конституцията родили едно недоносче, което сервира целия този хаос в момента. Нелепо е тези хора (от ПП-ДБ - б.р.), които бяха коалиционни партньори да им се привижда, че аз се коалирам с ГЕРБ и ДПС. Тази ревност е абсолютно смехотворна, определи Радев.

"Тези хора дължат ясен отговор - дали ще възродят порочната сглобка и дали ще формират това мнозинство, което ни докара до промените в Конституцията", категоричен бе Румен Радев.

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Всеки път преди избори службите започват да работят срещу ПП-ДБ, оплака се той

Румен Радев коментира и решението на парламента служебният енергиен министър Владимир Малинов да предоговори договора за "Боташ". Радев обясни, че договорът за "Боташ" е част от диверсификацията на България, когато бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков ни оставил без газ - без танкери и слотове Тогава Пеков се молил на президента на Турция Реджеб Таийп Ердоган за един единствен слот, но без успех. Когато един такъв договор се оценява към този договор трябва да се гледа всеобхватно и с много по-широк кръг от въпроси. Време е вие да задавате интересни въпроси, призова държавният глава. Договорът за Боташ е за достъп до терминалите за втечнен газ и пренос през мрежата на Боташ, уточни още Румен Радев.

Той призова да се гледа и занапред, а не да се гледа само моментната картина за "Боташ" и каква ще бъде газовата тенденция в региона и газовата индустрия в енергетиката.

Атанасов: ДАНС трябваше да разплете „Боташ“, а не някаква комисия

Атанасов: ДАНС трябваше да разплете „Боташ“, а не някаква комисия

Българските служби ги няма, когато става въпрос за национална сигурност за един милион лева на ден

Коментарът си президентът Румен Радев направи, след като откри международния турнир Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента. Той се провежда за 11-и път и тази година ще събере над 1500 участници от 20 държави. Проявата е част от събитията на инициативата на държавния глава "Спортувай с президента". Турнирът насърчава и подкрепя физическата активност сред българските деца и младежи чрез извънучилищни спортни занимания.