Смятаме, че даването на оръжие на Украйна би въвлекло България във военния конфликт. Ще гласуваме срещу подобни предложения, към момента има две такива (на ГЕРБ и "Демократична България"). Това заяви в кулоарите на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Искаме решаване на конфликта по дипломатичен начин", изтъкна тя.

Припомняме и че предишният път, когато парламентът обсъжда темата с военната помощ за Украйна, бе в 47-ия парламент, когато бяха гласувани отново две предложения - на ГЕРБ и на ДБ, но депутатите приеха помощ да се предостави, но не и в оръжия.

Нинова коментира и категоричността на ДБ, че няма да преговарят с БСП заради позицията им по темата с Украйна. "Това е тяхна воля. "Демократична България" отдавна изразяват тази позиция, благодарение на БСП в предишния кабинет не се стигна до износ на оръжие за Украйна. Да, бяха трудни разговори. Ако това е червената линия, то няма да има преговори за правителство с "Демократична България."

Като лично решение на президента обяви намерението на Румен Радев да не се бърза с връчването на проучвателни мандати за съставяне на кабинет Нинова. Но подчерта - времето, което ще се спечели, ще е от ключово значение за приемането на бюджета, особено на социалната част, която е от основна важност за БСП.

Никаква подкрепа за мандат на ГЕРБ, ДПС или "Възраждане", категоричен е още червеният лидер.

Гюров: Няма риск за България, ако дадем оръжие на Украйна

Гюров: Няма риск за България, ако дадем оръжие на Украйна

ПП ще подкрепят едно от вече внесените предложения - на ДБ или на ГЕРБ