Унгария подкрепя България в протеста срещу пакета "Мобилност". Това стана ясно на работна среща между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто по време на посещението му в България.

И двамата министри бяха единодушни, че в този вид пакетът "Мобилност" нарушава правилата на европейския пазар под предлог, че защитава социалните права на шофьорите.

Ако един бизнес е по-конкурентноспособен от друг, ако българските и унгарските превозвачи са по-конкурентноспособни, защо те да не бъдат наемани в Европа, заяви Екатерина Захариева.

Отхвърлиха исканията ни по пакета "Макрон"

Отхвърлиха исканията ни по пакета "Макрон"

Транспортната комисия на Европарламента не прие предложенията ни

От своя страна Петер Сиярто отбеляза, че унгарското правителство е обезпокоено, че западноевропейците не приемат, че има икономически сфери, където централноевропейците са по-конкурентноспособни.

На срещата се постави и въпросът с Глобалния пакт на ООН за миграцията. Унгарският външен министър поздрави България за решението й засега да се въздържи от присъединяване към документа и подчерта, че въпросът с миграцията продължава да бъде от първостепенна важност за Унгария. Той даде висока оценка на действията на страната ни за опазване на външната граница на ЕС срещу нелегалната миграция и трафика на хора.

България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

Няма да имаме официални представители на конференцията в Маракеш

Петер Сиярто посочи, че Унгария проявява интерес да използва природен газ от продължението на газопровода "Турски поток" през България и Сърбия, ако то бъде реализирано.

От своя страна министър Захариева увери, че България е направила сериозни инвестиции в своята газопреносна мрежа и се стреми към диверсификация на източниците на газ.

Двамата министри обсъдиха и несигурността с въпроса по излизането на Великобритания от Европейския съюз, както и други въпроси от регионалния, европейския и международен дневен ред.

Теменужка Петкова: Газпром ни информира, че "Турски поток" минава през България
Обновена

Теменужка Петкова: Газпром ни информира, че "Турски поток" минава през България

Пристигна официална позиция