Европейските депутати от Транспортната комисия отхвърлиха искания от България компромисен вариант по пакета "Мобилност", съобщи БНР.

Те приеха, че камионът трябва да се връща в отправната точка на всеки четири седмици. ЕП одобри и, че превозвачите не могат да спят в кабините, а трябва да нощуват в хотел.

Росен Желязков успокоява превозвачите - да изчакат
Обновена

Росен Желязков успокоява превозвачите - да изчакат

"Сит на гладен вяра няма. Това е положението в ЕС", каза Курумбашев

Гласуването става, докато пред сградата се провежда масов протест против пакета "Макрон".

Пакетът "Макрон" краде българския транспортен бизнес, категоричен Джамбазки

Пакетът "Макрон" краде българския транспортен бизнес, категоричен Джамбазки

Нарушава се основно право за свободно движение и търговия, смята евродепутатът

Припомняме, ден по-рано трима български евродепутати - Петър Курумбашев, Андрей Новаков и Ангел Джамбазки се опитваха да намерят начин да имат право на глас на днешното заседание на транспортната комисия на Европейския парламент.
Други български евродепутати, представители на европейското политическо семейство, се опитваха да заместят колегите си от други страни, за да може да има баланс при гласуването.

Причината за тези усилия е липсата на представител на България в транспортната комисия на Европарламента.

Виолета Булц: Запазването на статуквото за превозите в ЕС е невъзможно

Виолета Булц: Запазването на статуквото за превозите в ЕС е невъзможно

Росен Желязков и колегите му от Унгария, Литва и Полша разговаряха с еврокомисаря

Междувременно представители на превозвачите от България, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария и Хърватия изпратиха съвместна декларация.

Призоваваме Европейския парламент да отхвърли Пакета за мобилност 1, който задълбочава разцеплението на ЕС и ще навреди сериозно не само на ефективността на транспорта на ЕС, но и на неговата търговия, икономика и общество като цяло, се казва в декларацията.

Превозвачи от България, Полша, Румъния, Унгария и Литва готвят протест пред ЕП

Превозвачи от България, Полша, Румъния, Унгария и Литва готвят протест пред ЕП

Бизнесът е срещу пакета "Мобилност"

С промените се увеличава рискът от фалити на транспортни предприятия. Поскъпват цените на превозите и цените на стоките за европейските потребители.
Ще бъдат загубени основни предимства на автомобилния транспорт като неговата гъвкавост и географско покритие. Отслабването на конкуренцията и разрушаването на системите за стимулиране труда на водачите ще влошат качеството на транспортните услуги.
Тази мярка ще представлява косвена забрана за превозите по кръстосаната търговия и каботажа, сериозно застрашаваща свободата за предоставяне на услуги в ЕС, категорични са превозвачите от 7-те държави.

Желязков: Несигурна ситуация, маневрите продължават
Обновена

Желязков: Несигурна ситуация, маневрите продължават

Не сме максималисти по пакета "Макрон"

"Ние подкрепяме предложенията, насочени към по-голяма яснота, гъвкавост и по-добро прилагане, обаче не можем да приемем предложенията, които нямат нищо общо с очаквания справедлив, балансиран и основан на доказателства подход. В отсъствието на оценка на въздействието върху бранша, потребителите и страните-членки на ЕС, настоящите дебати придобиват политизиран, популистки и дори радикален характер в предизборната прибързаност", се казва в декларацията.

Превозвачи: Пакетът "Макрон" облагодетелства турски и руски фирми

Превозвачи: Пакетът "Макрон" облагодетелства турски и руски фирми

Това е демагогия от един ЕП, който след няколко месеца си отива, заявиха от бранша

Според тях промените ще намалят конкурентноспособността и ще стигне дори изключване от пазари на трети страни.

Според нашите превозвачи налагането на промените - забраната за седмична почивка в кабината и липсата на подходяща паркинги, националните ограничения на каботажа са очевидно нарушение на основополагащите правила на Общия европейски пазар.

"Вместо да приключи започнатите процедури за нарушение срещу някои от тези страни-членки, Европейската комисия не изпълни своите задължения като пазител на Договорите и предложи Пакета за мобилност, налагайки подобни рестриктивни мерки в целия ЕС", пишат деклараторите.

Прилагането на правилата за командироване на шофьорите по кръстосаната търговия и каботажа във всички 28 страни-членки ще увеличи значително негативното въздействие в сравнение със сегашната ситуация.

Росен Желязков протестира заедно с превозвачите ни в Брюксел

Росен Желязков протестира заедно с превозвачите ни в Брюксел

Правителството категорично подкрепя исканията им

В резултат ще има правна несигурност и невъзможност да се спазват изискванията. Ще се увеличат експлоатационните разходи. Ще се влошат екологичните показатели на международния транспорт и заради празните курсове. За водачите това би означавало дълго време, загубено в пътуване до дома и обратно, през което те нито ще работят, нито ще почиват, категорични са превозвачите на 7-те страни, подписали декларацията.

Румен Радев призова институциите да се обединят зад превозвачите

Румен Радев призова институциите да се обединят зад превозвачите

Пакетът "Макрон" дискриминира българския бизнес, смята президентът

"Ние апелираме категорично да бъде отхвърлено напълно неприемливото предложение за задължително връщане у дома на превозното средство, както и да се съхрани правото на водачите да избират мястото, където да прекарват почивките си".

"Ние категорично се противопоставяме на компромисните изменения за прилагане на Регламент 593/2008 (Рим І) по отношение на високомобилната и непредсказуема професия на международните шофьори. Това няма нищо общо с фундаменталните свободи на ЕС, Единния пазар и цялостната политика на ЕС в сферата на автомобилния транспорт", пишат превозвачите от от България, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария и Хърватия.

Според превозвачите е неприложим критерият "най-голям дял от дейността" без предварителна оценка в коя от тези страни е най-големият дял от дейността.

Според тях ще бъде неприложимо прилагането на правилата за командироване. Причината - искат пълен контрол на превозвачите от трети страни. Това включва проверки на пътя, проверки в предприятията, регистрация в системите за класификация на риска, обмен на информация посредством IMI и ERRU и т.н.

България блокира пакета "Макрон", ако ЕС не изпълни исканията на превозвачите

България блокира пакета "Макрон", ако ЕС не изпълни исканията на превозвачите

Желязков настоява да се защитават националните интереси

Това ще накара превозвачи от ЕС да преместят фирмите си извън Съюза, за да използват вратичките, достъпни само за превозвачите от трети страни, категорични са превозвачите.

Надяваме се, че Европейският парламент ще подходи към тези въпроси от по-широка перспектива в интерес на цялото европейско общество, пише в декларацията на превозвачите от България, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария и Хърватия.

Според българския бизнес спорни са точките за нощувките в кабината, прибирането в страната, от където е фирмата и прилагането на Директивата за командированите работници при каботажни превози в други страни. Още преди месеци превозвачите ни заплашиха с референдум за излизане на страната от ЕС, ако исканията им не бъдат изпълнени.

В Брюксел по време на обсъждането на промените в ЕП пред сградата имаше протест на транспортните фирми, на него присъства и министър Росен Желязков. Свои представители също така заявиха, че ще изпратят и от БСП, които обвиняват правителството, че е предало превозвачите.

Превозвачи се срещнаха и с президента Румен Радев, който призова за обединение на всички институции в защита на сектора. Преди това правителството заяви пълната си подкрепа срещу предлагания и т.нар. пакет "Макрон".

Съпротивата започна с протести на транспортни фирми още през пролетта, а премиерът Бойко Борисов се опита да убеди френския президент Емануел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел в София да променят позициите си предложените изменения.

Въпреки че през юни месец евродепутатът Новаков обяви пълна победа по пакета "Макрон", Борисов тогава предупреди, че гласуването на промени в транспортната комисия е само първото и не може да се тълкува като победа над Макрон.