Министърът на транспорта Росен Желязков и колегите му от Унгария, Литва и Полша обсъдиха законодателните реформи за автомобилния транспорт с европейския комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц. Информацията е на ЕК.

"Европа се нуждае от ясни правила в сектора на автомобилния транспорт. Запазването на статуквото е невъзможно. Ако не бъде намерено подходящо решение, ще бъдем изправени пред множество некоординирани национални изисквания. Това би довело до разпокъсване на вътрешния пазар, несигурност, по-високи разходи и понижаване на конкурентоспособността на ЕС", заяви еврокомисар Булц.

Трима наши евродепутати си уреждат право на глас за обсъждане на пакета "Макрон"

Трима наши евродепутати си уреждат право на глас за обсъждане на пакета "Макрон"

Обсъжда се възможността наши политици да заместят чуждестранните си колеги

Прилагането на ясни и общи правила във всички държави членки ще доведе до действителна равнопоставеност — всички превозвачи ще действат при еднакви условия, смята еврокомисарят.

Според нея с прилагането на новите мерки ще се подобрят условията на труд на шофьорите. Така ще се потърси изход от проблема, свързан с недостига на водачи, който засяга цялата европейска промишленост, заяви Булц.

Еврокомисарят е категорична, че прилагането на правилата за командироване ще гарантира справедливо заплащане при работа в други държави членки и ще намали административната тежест за операторите.

Припомняме, българските евродепутати са категорични, че не може да се прави компромис по изискването за връщане на тировете.

Джамбазки: Пакетът "Макрон" ще засили трафика към Терминал 2

Джамбазки: Пакетът "Макрон" ще засили трафика към Терминал 2

Германия, Франция и Белгия рушат Европейския съюз с пакета за мобилност

Според българския бизнес спорни са точките за нощувките в кабината, прибирането в страната, от където е фирмата и прилагането на Директивата за командированите работници при каботажни превози в други страни. Още преди месеци превозвачите ни заплашиха с референдум за излизане на страната от ЕС, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Припомняме, утре в Брюксел ще се проведе протест на транспортните фирми, на който ще присъства и лично министър Росен Желязков. Свои представители също така заявиха, че ще изпратят и от БСП, които обвиняват правителството, че е предало превозвачите.

КНСБ подкрепя правителството за пакета "Макрон", но иска достойни заплати

КНСБ подкрепя правителството за пакета "Макрон", но иска достойни заплати

От синдиката тълкуват еврорегламент като ограничаване свободното време.

Еврокомисарят по транспорта заяви, че ЕК е готова да съдейства при провеждането на дискусиите и за започване на междуинституционалните преговори.

За участие с право на глас в утрешното заседание на комисията по транспорт на ЕП водят преговори трима български евродепутати - Петър Курумбашев, Ангел Джамбазки и Андрей Новаков.

Новаков: Пакетът "Макрон" е икономически Чернобил за половин Европа

Новаков: Пакетът "Макрон" е икономически Чернобил за половин Европа

Джамбазки вижда в него двоен стандарт и опит за кражба на бизнес

Според Виолета Булц политическото споразумение, постигнато от транспортните министри на 3 декември 2018 г., е важна стъпка в процеса за справедливо заплащане на международните шофьори и намаляване на административната тежест.

Припомняме, в речта си за състоянието на Съюза и в своето Писмо за намеренията, изпратено през 2018 г. до Европейския парламент и Съвета, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова за своевременно приемане на предложенията от пакета за мобилността, свързани със социалното измерение на единния пазар.

Пакетът "Макрон" разделя Европа, убеден Росен Желязков

Пакетът "Макрон" разделя Европа, убеден Росен Желязков

Транспортният министър иска по-гъвкав национален подход