Ситуацията е по-добра от тази, която можеше да бъде. Това е оценката на транспортния министър Росен Желязков, изразена в Брюксел пред журналисти след гласуването на пакета "Макрон" в Комисията по транспорт на европарламента.

В известна степен ситуацията е несигурна, допълни той.

Отхвърлиха исканията ни по пакета "Макрон"

Отхвърлиха исканията ни по пакета "Макрон"

Транспортната комисия на Европарламента не прие предложенията ни

Желязков обясни, че случилото се днес е прецедент при гласуване на системни решения, когато са в пакет - част от елементите да не бъдат гласувани. Затова и координаторите - ръководителите по политически признак в рамките на комисията - заседаваха дали под една или друга форма процедурата може да бъде продължена в пленарна зала.

Позицията, която ще продължим да защитаваме, е или докладчиците да се оттеглят, или да не се придвижи досието до пленарна зала. Няма как да бъда гласувано нещо в зала, което не е прието в комисия, разясни Желязков.

Румен Радев настоя пред Таяни да чуят българските превозвачи

Румен Радев настоя пред Таяни да чуят българските превозвачи

В писмо до председателя на ЕП

Убедени сме, че и ЕК ще ни подкрепи, че мярката за връщане на превозното средство е непропорционална и не е формулирана в първоначалното предложение през 2017 г.

Той е категоричен, че тези пакети (пакета "Мобилност", който описва нови правила за транспортния бранш - б.р.) разделят Европа, нарушават принципите на ЕС - за единен пазар, свободно движение на хора, за защита на конкуренцията. Всичко това е нарушено по протекционистки начин и дава основание да бъдат атакувани пред съда, каза Желязков.

"Не сме били максималисти, даваме си сметка, че всички алтернативни предложения са тактически, не събраха необходимия глас, но целяха да покажат каква е нашата воля. Даваме си сметка, че сме малцинство, но правим или да се подобрят текстовете, или този пакет да не получи подкрепа", заяви Желязков.

Според него има възможност или докладчиците да се оттеглят, или да не се придвижи в пленарна зала цялото досие за промени при правилата на превозвачите. Когато комисията е отхвърлила каквото и да е предложение, то не влиза в пленарна зала. Ако до края на месеца пакетът не бъде внесен в пленарна зала, няма как да бъде разгледан, каза още веднъж Желязков.

Българският транспортен министър е убеден, че и ЕК ще ни подкрепи, че мярката е непропорционална за връщане на превозното средство и не е формулирана в първоначалното предложение през 2017 г.

Европейските министри не постигнаха компромис по пакета "Мобилност"

Европейските министри не постигнаха компромис по пакета "Мобилност"

Преговорите продължават

Да не бързаме с варианти Б и С, да видим дали ще надделеят тези, които държат ще видим. Текстове, които разделят държави, граждани и общества, не могат да бъдат гласувани заради разделенията, които създават. Ще продължим да ползваме всички инструменти. Разчитаме на политическите семейства да бъдат активни за спазване на процедурите на парламента. Ние сме в много работна ситуация, благоприятна заради това, което беше решено, каза Желязков.

Росен Желязков успокоява превозвачите - да изчакат
Обновена

Росен Желязков успокоява превозвачите - да изчакат

"Сит на гладен вяра няма. Това е положението в ЕС", каза Курумбашев

Той уточни, че няма дата за събиране на координаторите. Предстои другата седмица да бъдат уведомени за хода на преговорите.

Желязков призна за разделението в европейския парламент. Нашите опоненти - държавите, които настояват за приемането на пакета ("Макрон" - б.р.), имат значителен потенциал.

Законодателство и регламентиране в областта на транспорта е необходимо. Италия заплаши, че ще въведе вътрешните правила - да не се спи в кабините. Знаем какво е необходимо на Съюза, но по начин, който не накърнява нашите интереси, допълни транспортният министър.

"Когато човек не знае как да постъпва, постъпва така, както е правилно, а ние знам как е правилно", каза за финал Росен Желязков.

Превозвачите очакват масови фалити на български фирми с пакета за мобилност на ЕС

Превозвачите очакват масови фалити на български фирми с пакета за мобилност на ЕС

Българският транспортен бизнес ще бъде унищожен и това ще е удар за икономиката, коментира Йордан Арабаджиев