Да се замислим в навечерието на националния празник 3 март какво правим доброволно за страната си. За това призова министърът на външните работи Николай Младенов в словото си при отбелязването на 20-тата годишнина от началото на дейността на Корпуса на мира в България.

Младенов изтъкна, че по линия на Корпуса 1269 доброволци са работили в над 300 градове и села на българска територия и наричат България свой втори дом.

От своя страна американският посланик Джеймс Уорлик благодари на българското правителство, на местните и общински власти и на семействата, приютявали доброволци на Корпуса на мира.

Благодаря на българския народ. Тази програма не би проработила, ако я нямаше възприемчивостта на българите," подчерта той и допълни, че за 20 години нищо не е допринесло повече за реалната връзка на приятелството между страните, както Корпуса.

Освен 20-годишнината, тази година се отбелязват и 50 години от представянето на идеята за създаване на организацията от американския президент Джон Кенеди.

Корпусът на мира е агенция към правителството на САЩ, основана през 1961 година от Кенеди. От тогава досега, около 200 000 души са били доброволци в 139 страни, а в момента около 8 500 доброволци работят в 77 страни по света в различни области - образование, екология, младежко развитие и други.