"В ГЕРБ проблем с оставките нямаме, проблем имат другите политически партии." С тези думи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова отвърна на исканите от БСП оставки.

Освен хакерски, според нея имало и политически атаки. Големият бум в системата се очаква в края на януари, а дотогава начините за купуване на винетка ще са улеснени, увери Аврамова.

Хаосът около винетките бил заради софтуерни проблеми и хакерска намеса
Обновена

Хаосът около винетките бил заради софтуерни проблеми и хакерска намеса

Проблемите около електронните стикери ще бъдат отстранени до седмица

След пускането на системата за закупуване на електронни винетки се появиха проблеми, свързани със софтуера на апаратите за таксуване, актуализирането на винетката след плащане, както и с банковите преводи, като тези проблеми вече са отстранени и остава само да бъде отстранено забавянето на монтажа на апаратите за самотаксуване на ГКПП-тата.

Съгласно графика, съгласуван между АПИ и австрийската фирма "Капш", апаратите е трябвало да бъдат монтирани до 31 декември 2018 година. Предстои министерството да потърси съответните неустойки, уредени с договора.

Борисов разпореди три уволнения заради хаоса с винетките

Борисов разпореди три уволнения заради хаоса с винетките

Двама ръководители в АПИ и съветник на министъра...

До момента са продадени 73 000 електронни винетки за над 5 млн. лева. В сравнение с миналата година средствата са същите, затова загуба на средства нямало, увери Аврамова. Тя допълни и, че масово се купуват едногодишни винетки.

Гражданите могат да се сдобият с електронни винетки от апарат за самотаксуване, от сайта бгтол.бг, мобилното приложение, А1. Поетапно ще се продават и в големите вериги бензиностанции ОМВ, "Петрол", "Еко", както и в "Български пощи". До края на януари гражданите ще могат да си купуват винетки в над 4500 точки в страната. До месец май ще може да се купи електронна винетка и от банкомат. Близо 2000 банкомата предстои да бъдат въведени в системата, обясни Аврамова.

Борисов иска електронна винетка да се купува през банкомат
Обновена

Борисов иска електронна винетка да се купува през банкомат

Според премиера до 10-15 дни проблемът ще се реши

Относно ситуацията на ГКПП министърът обясни, че има монтирани апарати, които работят на Отоманци, Гюешево, Капитан Андреево. Днес ще бъдат монтирани на Калотина, Златарево, Кулата и Станке Лисичково. До неделя ще приключи монтажът на общо 13 пункта.

Търсят се варианти за увеличение на точките за продажба, за да се улесни закупуването на винетки.

Аврамова успокои, че на граждани, които са заплатили за една винетка повече от веднъж, средствата им ще бъдат възстановени, след като подадат заявление в областно пътно управление или в централното управление на АПИ.

В регионалното министерство е констатирана измама чрез незаконен софтуер за генериране на фалшиви квитанции за закупени винетки. "Това не е начин, по който може да се измами системата", обясни Аврамова.

Въпреки атаките, системата ще бъде доведена до перфектност, обеща министърът. Това е първият етап от електронната система, като едната част е свързана с винетките, а другата с въвеждането на тол системата.