Група експерти от САЩ пристига в понеделник у нас във връзка с изпратеното запитване от българското министерство на отбраната за получаване на информация относно проекта за придобиване на нов модел основен боен самолет за българските ВВС.

Това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов след разговорите си с гостуващия у нас по негова покана полски военен министър Богдан Клих, информира www.otbrana.com.

Припомняме, в средата на март представители на „Грипен" и военното аташе на Швеция презентираха пред медиите в София офертата си към българското военно министерство за едноименните изтребители.

До края на април в България се очаква пристигнат представители на EADS от Германия. Шведското правителство вече предостави исканата информация. В началото на годината бяха изпратени писма до Германия, Франция, Швеция и САЩ. Допълнително изпратихме писмо и до Италия, поясни той.

Двамата министри са разговаряли и за опита на Полша по купуването на нов многоцелеви изтребители.

Обсъдени е и въпросът  с придобиването на F-16, времето за изпълнение на междуправителствения договор със САЩ и проблемите, които са възникнали. Това според министър Ангелов е много полезно за българската страна. Няма защо да крием един от вариантите ни за придобиване на нов тип основен боен самолет е  F-16, изтъкна той.