"Демократична България" ще води разговори с всички партии в парламента, ако бъде успешно съставен кабинет на малцинството с втория мандат на "Продължаваме промяната". Но при ясни условия и без да забравя големите проблеми като реформата в съдебната система.

Това коментира след отхвърлянето на проектокабинета "Габровски" съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Демократична България" ще положи всички усилия да се състави кабинет с втория мандат, увери Иванов, но всичко в крайна сметка зависело от мандатоносителите от ПП.

ПП вече не изключва да предложи кабинет с втория мандат

ПП вече не изключва да предложи кабинет с втория мандат

Разговори се водят само с ДБ

"Ясно е, че подобна форма няма да бъде устойчива при липса на мнозинство в парламента. Няма как да има устойчив кабинет, това е закон на физиката. От моя гледна точка единственото, което може да закрепи такъв кабинет, е много ясен отговор на въпроса кой носи отговорност. И второ - какво точно си поставя като цели и то големи цели. Парадоксално звучи, но веднъж избран, такъв кабинет ще се крепи единствено на амбицията си да прави големи неща, а не на това, че просто е тук, за да осигури време", коментира на въпрос на News.bg Иванов.

анкета

След като кабинетът „Габровски“ не мина?

Виж резултати

С втория мандат ще се получи 7.1%

Шанс има само с третия мандат 12.6%

Направо да ходим на избори 46.6%

Президентска република звучи все по-добре 22.7%

Нито знам, нито ме интересува 11.0%

И разви концепцията си: "Ние винаги по теми в този и в предишния парламент сме работили за това да има диалог. Единственото, за което сме настоявали, е този диалог да бъде сериозен. Тоест, това, че си говорим за едно, да не ни кара да мислим, че ще спрем да си говорим за големите неща като корупционния модел." Христо Иванов заяви, че ДБ застъпват диалога, но без да забравят големите проблеми.

Янев настоява за коалиционно споразумение при втория или третия мандат

Янев настоява за коалиционно споразумение при втория или третия мандат

От БВ няма да настояват за министерски кресла в бъдещи властови конфигурации