Устойчиво одобрение към дейността на премиера, вицепремиерите и министрите показват данните на четири поредни изследвания на "Барометър България", информират от агенцията след своето изследване.

Последното изследване на агенцията е от 05 до 14 февруари 2018 г. То обхваща 958 души на възраст над 18 г. Методът на анализа на данните е стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол.

43% от анкетираните заявяват, че одобряват дейността на кабинета към средата на февруари 2018 г. По този начин се запазват нивата от декември 2017 г., но е значително повече от одобряващите работата на правителството в началото на мандата (месец май 2017 г.).

Одобрението към премиера Бойко Борисов е 36% - с процент повече, сравнено с последния месец на 2017 година. Вицепремиерите Екатерина Захариева, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Томислав Дончев получават доверието съответно на 22%, 13%, 34% и 27% от участниците в анкетата.

Снимка 341170

Източник: Барометър България

Сравнено с декември 2017 г. има спад от 4 пункта в доверието към Екатерина Захариева, с 1% се повишава доверието към Валери Симеонов и с 2% към Красимир Каракачанов, а при Томислав Дончев няма промяна.

По отношение на позицията си дали подкрепят или не т.нар. Истанбулска конвенция (съответно ГЕРБ и Патриоти), то може да се заяви, че определено представителите на Обединените патриоти трупат точки заради твърдата си позиция срещу ратификацията на документа.

Това обяснява и спадът в доверието към вицепремиера Захариева, която е един от най-големите защитници на приемането на Истанбулска конвенция. Анкетата е направена преди министър-председателят да обяви, че ГЕРБ оттегля предложението си за ратификация на конвенцията от Народното събрание.

Според изследване на агенцията 63% от анкетираните са против приемането на Истанбулската конвенция.

Нивата на доверие в правителството сочат, че управляващата коалиция е стабилна и има добра спойка между политическите субекти в нея.

Амбицията за реформа в армията на военния министър и вицепремиер Красимир Каракачанов е една от причините за повишеното доверие към него. Останалите мотиви са категоричната позиция на формацията по обществено значими теми като Истанбулската конвенция, втория лифт на курорта Банско и развитието на туризма.
Каракачанов е единственият политик в кабинета с доказан на последните президентски избори личен резултат от близо 600 хиляди гласа, информират от Барометър.

Бедността и бюрокрацията са основните ни проблеми, според проучване

Бедността и бюрокрацията са основните ни проблеми, според проучване

Барометър: Българите не искат Истанбулска конвенция, искат втора кабинка на Банско

Вотът на недоверие по темата корупция, внесен от БСП бе отхвърлен от депутатите. Корупцията е на пето по важност място. Българите много повече ги вълнуват проблеми като доходите, социалните въпроси, проблемите с бюрокрацията и здравеопазването, обясняват от агенцията.