Подадената оставка от столичния зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев е отговорно действие. Целта е да могат да се изяснят всички обстоятелства по повдигнатото обвинение. Още утре се очаква да бъде съобщен неговият заместник.

Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъковa след редовното правителствено заседание на кабинета "Борисов-3" в Министерския съвет.

Кметът обясни, че оставката на бившия кмет по транспортни въпроси в Столична община Евгени Крусев вече е приета. Има повдигнато обвинение от прокуратурата. Крусев подаде оставката си като възложител на процедурата, стана ясно от думите на Фандъкова.

Тя припомни, че проверката, която тя е била възложила на вътрешния одит преди месец и половина е била изпратена на прокуратурата.

"Трябва да се изяснят всички факти и обстоятелства, които са били причина за материалите, които са вложени в столичната улица "Граф Игнатиев", даде да се разбере Фандъкова и допълни, че прокуратурата ще свърши своята работа.

Оставката на Крусев не била заради ремонта на "Граф Игнатиев"

Оставката на Крусев не била заради ремонта на "Граф Игнатиев"

Оставката му била достойна и мъжка постъпка

Тя оцени работата на Крусев като изключително отговорна и съвестна, като припомни, че за последните две години са били направени огромни мащабни ремонти на ключовите улици в столицата. "Ако е бил подведен и ако е допуснал грешка, това ще се установи от компетентните органи", уточни Фандъкова.

Зам.-кметът по транспорта не познава добре Закона за обществените поръчки
Обновена

Зам.-кметът по транспорта не познава добре Закона за обществените поръчки

Столична община е променила изискванията за ремонта на бул. "Граф Игнатиев"

Столичният кмет отказа да коментира ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" с мотив, че той все още не е приключил.
Когато нещо не е изпълнено както трябва, то трябва да бъде върнато на изпълнителите на ремонта, за да може да бъде оправено, изтъкна Фандъкова. Тя увери, че за нея също е важно изключително бързо да бъде пуснато движението на трамвая.

Столични общинари още обсъждат мотивите за оставката на зам.-кмета Крусев

Столични общинари още обсъждат мотивите за оставката на зам.-кмета Крусев

Припомнят скандалите за ремонта на "Граф Игнатиев", "Ал. Дондуков", "К. Величков"

Срокът за завършването на проекта по договора е 300 дни, което означава, че той трябва да бъде завършен през месец март догодина. Изпълнителите бяха поели ангажимента за доста по-кратки срокове, но се оказа, че проектът е доста по-труден, отколкото са си представяли, констатира градоначалникът.

Тя очаква до края на седмицата да бъдат внесени документите и да бъде сформирана комисия от Дирекция национален строителен контрол (ДНСК), за да бъде прието и пуснато трамвайното трасе.

Запитана как би отговорила на опозицията за нейната обществена и политическа отговорност като кмет на София, Фандъкова посочи, че тя носи своята политическа отговорност, защото "за да се лиши от един от най-важните заместници, който отговаря за мащабните проекти и да остане днес без човек, който да е пряко ангажиран, е доста сериозна политическа отговорност".

Фандъкова се похвали, че само вчера, 4 декември, са били продадени над 74 000 "зелени билета". Относно протеста пред Столична община и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за чистотата на въздуха и исканията на протестиращите, тя обобщи, че се е запознала с исканията на хората и те били същите, като в програмата на общината.

Фандъкова за Крусев: Всеки носи своята отговорност

Фандъкова за Крусев: Всеки носи своята отговорност

Кметът на София прие оставката на заместника си

"Ако има нова мярка, която да не е включена в нашата програма, ние сме готови да ги изслушаме и приемем", обеща тя.

Сред другите мерки на Столична община за подобряване качеството на атмосферния въздух са подмяната на отоплението и отоплителните инсталации на около 5 000 домакинства на територията на СО. С Оперативна програма "Околна среда" се предвижда да бъдат подменени отоплителните инсталации на над 15 000 домакинства.

Мерките са насочени към уязвимите домакинствата и гражданите, които нямат възможност сами да инвестират в отоплителните инсталации.

За Фандъкова е много важно отоплението с централно топлоподаване и газ. Според нея е важна мярка и възможност за справяне със замърсения въздух.