Кметът на София Йорданка Фандъкова ще приеме подадената оставка на зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев, съобщават от Столична община.

"Реконструкцията на ул. "Граф Игнатиев" е голям проект, при реализацията на който се изисква експертизата и компетентните решения на широк кръг експерти, в това число и проектантите. В този процес всеки един носи своята лична и професионална отговорност", заявява Йорданка Фандъкова.

Прокуратурата проверява ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

Прокуратурата проверява ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи и, че проекта за трасе на трамвай 5 ще се ревизира

Столична община ще продължи да съдейства на проверката на прокуратурата, уверяват още от общината и припомнят, че преди месец до прокуратурата са изпратени резултатите от проверката на дирекция "Вътрешен одит".

По заповед на кмета са проверени всички обстоятелства, довели до изменението на проекта за релсовия път по ул. "Граф Игнатиев".

"Столична община оказва пълно съдействие на проверяващите органи, като всички документи и установени от вътрешната проверка факти са присъединени към проверката на прокуратурата.

"Като възложител на проекта г-н Крусев носи своята отговорност", посочват от Столична община.

И ремонтираната ул."Граф Игнатиев" ли ще се доремонтира?

И ремонтираната ул."Граф Игнатиев" ли ще се доремонтира?

Ремонтът не е завършил

Припомняме, ремонтът на столичния бул. "Граф Игнатиев" оправда очакванията на общината, че ще бъде най-тежкият за 2018 година. Той започна в началото на май и трябваше да е готов до септември. Многобройните проблеми и скандали по проекта обаче забавиха изпълнението му с близо половин година.

Редица недомислици около преустройството възмутиха гражданите. Такъв беше случаят с подземните кофи за боклук или с бетонирането на дърветатапо булеварда. 

Поредна проверка на ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

Поредна проверка на ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

Заради материала на поставена подложка на трамвайните линии

Провера какво се случва на Графа Столична община обаче започна едва след като скандалът достигна големи размери. Малко по-късно и прокуратурата се задейства по случая.

Същинската сага обаче започна през октомври тази година, когато строителната компания "Джи Пи груп" беше глобена заради некачественото изпълнение на обществената поръчка. Проверките не спряха дотук. Прокуратурата започна разследване на изпълнителя "Джи Пи груп" не само за злоупотреба с евросредства, но и за пране на пари.

След като кметът на София Йорданка Фандъкова глоби строителната фирма със 100 хиляди лева заради некачествено поставените плочки, се появи проблем и с положената виброизолационна настилка. По тази причина Министерството на регионалното развитие и благоустройството извърши неколкократни проверки на ремонта, за да се увери, че качеството на използваните материали отговаря на стандартите.

След многобройните премеждия около ремонта на улицата, на 27 ноември загражденията най-накрая бяха премахнати, а на следващия ден бяха пуснати тестово и трамваите по булеварда. Тогава зам.-кметът по транспорт на столицата Евгени Крусев увери, че трасето вече е напълно изградено и ще бъде отворено до Коледа.

Главният архитект Здравков чака проверяващи и прокуратура за трамвайните ремонти

Главният архитект Здравков чака проверяващи и прокуратура за трамвайните ремонти

Проектантът Борисов сам се е отказал с декларация