Ще бъдат увеличени допълнителните възнаграждения, които полицаите получават въз основа на оценка. Това стана ясно на дискусия, организирана от омбудсмана Мая Манолова. В нея участие взеха представители на седемте МВР синдиката, зам.-министрите на вътрешните работи Маринела Белева и Венцислав Катинов, както и служители от системата, съобщават от кабинета на омбудсмана.

Манолова свика форума, след като бе сезирана от над 1500 работещи в МВР за орязани права.

Мая Манолова е категорична, че трябва да бъде преодолян хаосът, предизвикан от последните изменения в Закона за МВР. Според нея служебното правителство веднага може да направи организационни промени в подзаконовата нормативна база. Те обаче нямало да са достатъчни. Омбудсманът подчерта, че при всички случаи проблемните текстове трябва да бъдат променени. Единият начин е чрез законопроект, който да бъде внесен при следващия парламент. Ръководството на МВР е поело ангажимент за това. Манолова е настояла в работната група да се включат представители на синдикалните организации.

Тя смята да атакува въпросните текстове и пред Конституционния съд. Ще настоява те да отпаднат заради противоречието им с Конституцията. Те били в противоречие с принципа на правовата държава, който изисква предвидимост в действията на държавата по отношение на нейните граждани, в случая служителите на МВР.

Високите заплати на „чантаджиите” демотивират полицаите, призна МВР шефът

Високите заплати на „чантаджиите” демотивират полицаите, призна МВР шефът

Работна група ще изготви предложение до новото НС

Манолова подчерта, че с тези изменения се отнемат вече предоставени права - социални, пенсионни, осигурителни, професионални. За нея като омбудсман това е неприемливо.

"Освен това хаосът, както се разбра днес, е пълен, тъй като шофьорите, които са преназначени от 1 февруари, ще получават по-високи заплати от полицаите и от полицейските инспектори, два пъти по-големи от същите служители на същата длъжност, които преди това са били назначени по Кодекса на труда", коментира Мая Манолова.

Тя определи ситуацията като правен, житейски абсурд, който създава сериозен дисбаланс. По думите й чувството за справедливост на хората е нарушено, а когато полицейските служители загубят мотивация, от това страда цялото общество.

От зам.-министър Маринела Белева дойде уверението, че до утре ще се сформира работна група, която ще преразгледа базата на възнаграждението, което получава всеки служител. Очаква се във вторник наредбата да бъде публикувана в Държавен вестник.

Белева подчерта, че след това ще изготви заповед, с която се определят работни планове. Те ще бъдат на шестмесечие и ще бъде определен бонус в по-висок размер от това, което се получава до момента.