Действително МВР е една от най-реформираните системи, но сегашната реформа създаде много напрежения. Това коментира в студиото на предаването "Тази сутрин" по БиТиВи служебният вътрешен министър Пламен Узунов.

Той отбеляза, че нито една реформа не е отчетена като грешна. Още в стъпването си в длъжност Узунов е поканил всички свои предшественици 10 години назад, за да обсъдят идеите им за реформа в сектора.

Пламен Узунов призна, че няма доволни от административната реформа. Той също не одобрява това, че на практика административните служители ще взимат по-голяма заплата от редовия полицай, който охранява българската граница, патрулира, противодейства на престъпността. В тази връзка е създадена работна група, която да проучи закона и да внесе предложение в новото Народно събрание.

Главсекът на МВР Георги Костов не мисли за оставка

Главсекът на МВР Георги Костов не мисли за оставка

Работя добре с политическото ръководство на МВР

Узунов обясни, че при равни възможности служителите на трудово правоотношение със средно образование ще взимат повече пари от униформените. Именно това е създало социално напрежение. По този начин полицаите се демотивират. 

На въпрос кой носи отговорност за тази реформа, Пламен Узунов отговори: "Всички политици".

МВР шефът коментира също, че с настоящия ресурс е невъзможно да има полицай във всяко село.

Пламен Узунов увери, че битката с битовата престъпност не е загубена. Разработена е система от мерки. 

Полицейското присъствие в отдалечените населени места трябва да е по-осезаемо. Когато има по-голямо полицейско присъствие гражданите са по-спокойни за сигурността си. Искаме да се обърнем с лице към проблемите на хората, районният инспектор да излезе от анонимност и да получим доверието му. За нашата работа е много важно да получаваме точна информация, обясни МВР шефът.

Той сподели, че в системата има недостиг на 5000 души.

Нови оставки в МВР

Нови оставки в МВР

Kостов е човек на бившия вътрешен министър

По думите му средствата за сектор "Сигурност" в последните 25 години не са достатъчни. Няма необходимия ресурс, необходимата техническа обезпеченост. На парите, дадени за сигурност, трябва да се гледа като на инвестиция, а не като разход, убеждава Пламен Узунов.

Той призна също, че ситуацията на границата наистина е тежка. Заслоните са с подръчни средства. Били осигурени средства, но те са недостатъчни, за да покрият нуждите.

Относно оградата от думите на Пламен Узунов стана ясно, че в Хасковско остава 11-километров участък за дострояване, а в Бургаско - 15 км. Той изрази надежда в двумесечен срок от започването на строежа, границата да бъде завършена. Изграждането ще започне веднага след подобряване на метеорологичните условия.

Пламен Узунов сподели още, че е приел да стане служебен министър, защото лично президентът Румен Радев го е поканил. Преди това не са се познавали. Узунов няма представа кой го е препоръчал, но предполага, че вероятно Радев е научил отнякъде за него. Повярвал му, че има добри намерения.

Узунов има 23 години и половина стаж в системата на МВР.

Помолен за коментар, че е бил назначен за директор на ОДМВР-Пловдив по времето на Пламен Орешарски, той заяви, че винаги се злоупотребява с кадрите на служителите на МВР. Това, че е съгласил да стане директор на ОДМВР по времето на Орешарски не можело да го обвърже с политиката.

Той се е запознал с доклада на инспектората по случая, довел до оставката му и ще го предостави на медиите. Категоричен е, че не е имало "чадър" върху извършителя на престъплението.

Относно главсека на МВР Георги Костов, Узунов коментира, че не отговаря за назначенията. С Костов били в добри взаимоотношения. Той призна, че може да работи с всеки, защото не са във ведомството, за да се харесват, а за да работят. Има критики към работата на цялото професионално ръководство, но със съвместни усилия могат да се подобрят редица практики, смята Пламен Узунов.

Във връзка с ревизията на МВР той отбеляза, че нарушенията, които са открили, са свързани със забавяне на сроковете за провеждане на обществени поръчки, а не са свързани със самите тях.

С Румяна Бъчварова са в прекрасни отношения.