Публикуват в „черен списък” лицата, финансиращи тероризма. Това става възможно с приемането на първо четене на Закона за мерките срещу финансирането на тероризма (ЗМФТ). Предлаганите промени в закона целят да отстранят констатираните недостатъци.

С приемането на конкретните предложения в законопроекта ще се постигне пълно съответствие с международните стандарти и ефективното им прилагане, според вносителите.

Посочени са три групи лица, спрямо които ще се прилагат предвидените в закона мерки - физически лица, юридически лица, групи и организации, спрямо които са наложени санкции за тероризъм или финансирането му с регламент на Европейския парламент и на Съвета; 
физически лица, юридически лица, групи и организации, посочени от Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации като свързани с тероризъм или финансирането му или спрямо които са наложени санкции за тероризъм или финансирането му с резолюция на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации;
физически лица, юридически лица, групи и организации, включени в списък, приет с решение на Министерския съвет.

Със законопроекта се вменява задължение на Министерството на външните работи да публикува актуална информация относно лицата, спрямо които се прилагат предвидените в закона мерки. Списъкът ще се обнародва в Държавен вестник.

На тези лица ще се запорират финансовите средства. Ще се налагат и разпоредителни действия с имуществото на заподозрените за финансиране на тероризма. Предвижда се наказателни постановления за нарушения на закона да могат да се издават и от председателя на ДАНС.

Въведени са нови понятия и са дадени техните дефиниции, а именно използваното в досегашната редакция на ЗМФТ понятие „парични средства, финансови активи и друго имущество" е заменено с „финансови средства и други финансови активи или икономически ресурси".

Според социалиста Филип Попов законът бил спешен, но му липсвал баланс. По мнението му, липсвал краен съдебен акт, на база на който да се оповестяват тези лица в т. нар. „черен списък”. Така се нарушавали техните права.

Станислав Анастасов от ДПС заяви подкрепата на формацията за промените. Малко като че ли се движим след събитията, посочи той. Настоящият закон има административно-наказателен характер, смята Анастасов. Той предупреди за франчайз на тероризма, т. е. адаптирането му към местните условия.

За промените бяха 72 депутати, 9 гласуваха „въздържал се”.