"Четвърт век след сгромолясването на Берлинската стена у нас не бе извършена смяна на елитите. Същите стари лица, свързани с комунистическата партия и нейните безскрупулни служби за сигурност, продължават опитите си да доминират нашето общество".

Това заявява президентът Росен Плевнелиев в Бразилия, където е на делово посещение, по повод 1 февруари. На този ден почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим в България.

"Дори днес политици, живеещи в едно отминало време, опитват да закрият Комисията по досиетата", заяви Плевнелиев.

„Недоумявам пред арогантния опит да се запуши устата на Комисията по досиетата. Уверявам ви, че докато съм държавен глава няма да допусна да се подменя историята и ще направя всичко по силите си да изпратим окончателно комунизма в музея на миналото“, категоричен е Росен Плевнелиев. 

Почитаме жертвите на комунистическия режим

Почитаме жертвите на комунистическия режим

За 9 месеца в България са убити хиляди души, изселени са почти 30 хил. души

Президентът изтъкна, че е приел патронажа на инициативата в учебните програми на българските училища да бъде включено обективното и комплексно изучаване на историята на тоталитарните режими през ХХ век.

Плевнелиев подкрепа идеята за законови промени, които предвиждат проверка за принадлежност към ДС на свързаните с фалита на КТБ.

„Време е веднъж за винаги да скъсаме оковите на миналото, за да дадем шанс на млада и демократична България. Поклон пред жертвите на комунистическия режим“, допълни президентът в обръщението си.

Българският държавен глава е начело на българска бизнес делегация, която го придружава в официалната му визита във Федеративна Република Бразилия и в Република Аржентина. В нея са включени представители на 19 български компании с интереси в Южна Америка.

Бразилската и аржентинска икономики са водещи в Латинска Америка и основни в МЕРКОСУР.  Икономиката на Бразилия е седмата по големина икономика в света.