Натъкнахме се на страховити неща. Така депутатът от БСП Румен Гечев коментира доклада на британската компания AlixPartners Services UK LLP за КТБ.

Припомняме, вчера стана ясно, че документът вече е в секретна секция на парламента, където явно депутатът се е запознал с него.

Британският доклад за КТБ вече е при депутатите

Британският доклад за КТБ вече е при депутатите

Компанията не поема отговорност за преводи на български език

„Много сериозен професионален доклад за КТБ. Освен, че потвърждава схемите, които ние от миналото лято разясняваме, тук са посочени големи детайли – целият кръг, през кои фирми и как се връщат при определени лица, нарушенията на законодателството на България”, коментира Гечев пред БНТ.

По думите му е ясно кой е получил кредитите и при какви условия. Българските правораздавателни институции имат цялата информация и е необходимо да започнат наказателно преследване. Въпросът е защо се бавят, пита Гечев.

Цветан Василев е откраднал парите от КТБ, отсече Петър Чобанов

Цветан Василев е откраднал парите от КТБ, отсече Петър Чобанов

Той организирал цялата структура

Той посочва пример с охранител на фирмата с месечна заплата около 600 лв, който получава кредит от над 10 млн.лв. за развиване на бизнес дейност. „В неговата фирма като актив е зачислена само една метла, няма и чистачка”, уточнява проф. Гечев.

Като втори пример той изтъква фирма, която се регистрира в понеделник, а в петък получава 16 млн. лв. кредит, без да има никаква дейност и без никакво обезпечение. По неговите думи е имало професионално безхаберие и престъпление на държавни институции.

Казусът "КТБ" е тест за цялата държава, убедена Екатерина Захариева

Казусът "КТБ" е тест за цялата държава, убедена Екатерина Захариева

Бил тест и за правосъдната система

„Едва ли в БНБ отговорност ще носи само шефът на надзора. Къде са експертите, които са били командировани в КТБ и са излъгали в докладите си? Още ли са на работа там?”, попита депутатът от левицата.

Той коментира и работата на ДАНС – авторитетна институция, на която държавата разчита. „Двата финансови отдела са скандални и не са свършили нищо. Има ли метла в тези отдели”, продължава да пита Румен Гечев.

Кражбата на пари през банковата система, през обществени поръчки - влизат в определени политици от различни цветове, с които пари се диктуват политическите реалности в България – купуват се гласове, съдебна система, министерства и министри. Нека да видим дела в съдебната система, които завършват с осъдителни присъди”, коментира още той.

Гечев е категоричен, че прокуратура, следствие и съдебна система трябва да си изпълнят ангажимента по стотици имена, които имат на масата си. „Вместо това съдебната система ни занимава от месеци как се казва кучето в разговора на две съдийки”, каза още той.

Депутатът от левицата предложи да се вдигне банковата тайна за български и чужди банки за всички на ключови държавни постове, като припомни, че през 1996 г., при финансов колапс от разграбена банкова система, никой не е бил наказан. „Ако и сега от КТБ се измъкват и си пият питиета по офшорни зони и острови, какво друго ни остава, освен да чакаме трети епизод”, коментира народният представител.

Той изтъква, че българската държава губи от краха на КТБ около 300 млн.лв. Възникват въпроси кой е наредил на българските фирми да отидат под строй и да вложат 1 млрд в тази банка. Това може да направи само някой от правителството и никой друг”, убеден е Гечев.