Правосъдният министър Екатерина Захариева определи казуса „КТБ” като тест за правосъдната система и за цялата държава. В интервю за БиТиВи тя коментира, че тестът е дали можем да решаваме такива проблеми, казуси и престъпления.

Захариева подчерта, че е много важно да бъде проследен пътят на парите, защото те не могат да се изпарят във въздуха. „Няма да оставим това така, няма как да се случи”, зарече се правосъдната министърка.

Относно откритите нарязани документи по делото „КТБ”, Захариева е категорична, че това е абсолютно абсурдно и недопустимо, дори да се касае за работни документи. Имало си процедури за унищожаване на документи.

Екатерина Захариева изрази надежда проверките да покажат какво точно има във въпросните документи и дали те са работни, копия или оригинали.

Министърката призна, че не е чела доклада за фалита на КТБ на „Аликс Партнърс”, но той трябвало да бъде разгледан много внимателно. Целта на доклада бил да проследи пътя на парите, а не да споменава имена на политици, допълни тя.

Екатерина Захариева коментира и темата за шпицкомандите в прокуратурата. Тя припомни, че етичната комисия се е самосезирала и призова да се изчакат резултатите от нея. Случаят трябва да се проучи, категорична е Захариева и допълни, че проблемът е дали има поръчкови дела.

Във връзка с доклада на Европейската комисия, министърката е категорична, че той не трябва да се използва за политически цели. Тази година имало позитивно отчитане на работата на правителството.

Захариева призна, че е имало забавяне в темповете на реформата, но увери, че са много мотивирани да го наваксат.

Напредъкът на България не бил видим за ЕК, коментира още Екатерина Захариева. Те искали видими резултати, въпреки че стратегическите документи са факт.