Министърът на финансите Владислав Горанов е изпратил в деловодството на Народното събрание изготвения от AlixPartners Services UK LLP доклад за проследяване на активите на КТБ.

Вчера след края на работния ден е получено решение от компанията, с което се дава положителен отговор по искането докладът да бъде оповестен, съобщават от Министерство на финансите.

Въпреки че британската компания изказва становището си, че е в интерес на опазване на масата на несъстоятелността на КТБ трябва да се запази конфиденциалността, с оглед на удовлетворяване на обществения интерес към истината за банкрута на КТБ, допускат компромис като изразяват съгласие докладът да се предостави.

Ново и международно разследване на случая КТБ иска Мартин Димитров

Ново и международно разследване на случая КТБ иска Мартин Димитров

Защо докладът не е даден на прокуратурата

Условие е докладът да се предостави само в регистратурата за класифицирана информация на Народното събрание за запознаване от народните представители, което означава, че няма да бъде копиран и/или разпространяван.

От компанията се обосновават с аргумента, че в доклада се съдържа чувствителна финансова и търговска информация, като оповестяването му рискува да увреди процеса на събиране на активите на банката.

Авторите на доклада са категорични, че документът следва да се смята за автентичен единствено в неговия оригинален вариант на английски език и не поемат отговорност по съдържанието за преводи на български език.

Припомняме, че международната компания беше наета през юни 2015 г. от синдиците на КТБ, за да проведе разследване и проследи активи на банката.
Докладът беше предоставен на синдиците на банката на 23 септември 2015 година.

След изрично писмо на финансовия министър Владислав Горанов бе поискано съгласие за частично разсекретяване на доклада.

Искане за разсекретяване на доклада и изнасяне на всички данни публично беше внесено и от народните представители Мартин Димитров и Петър Славов, които настояха да се направи проверка и на работата на синдиците заради изнесените с грешки данни за депозантите в банката.

Междувременно депутати от ДПС, внесоха предложение за промени в законодателството, според които докладът може да бъде оповестен без предложенията за събирането на вземанията.