Ново мащабно международно разследване по темата КТБ е нужно.

Това заяви и поиска депутатът от РБ Мартин Димитров в студиото на БиТиВи във връзка с доклада на „Аликс партнърс”, който вече се намира в секретната секция на деловодството на Народното събрание.

Самият Мартин Димитров заяви, че вече се е запознал с резюмето на доклада, но предстои да го прочете целия – това са 500 страници.

И той, и колегата му Петър Славов бяха категорични, че британският доклад не само трябва да стане напълно и изцяло публичен, но това е трябвало да стане още в първите дни след като е бил готов.

Освен това Мартин Димитров задава и въпроса защо този доклад не е даден на прокуратурата от синдиците или от Фонда за гарантиране на влоговете  още септември месец, когато е бил изготвен.

Не трябва да остава в задкулисията. По-добре да ги гоним, отколкото нещата да спрат до тук. Ако това се случи, означава, че някъде другаде ще има следващо източване. И нищо не пречи това отново да е България”, аргументира се Димитров.

Той резюмира проблемите до два – 1. Кои хора източиха КТБ и съответно виновните да бъдат наказани и 2. Поне част от парите да бъдат върнати.

Според депутата Петър Славов докладът на „Аликс партнърс” също трябва да стане напълно публичен, но той обясни, че очаква това да се случи със съдебно решение по делото, което водят.

Петър Славов заяви и че той иска да види самия договор, който синдиците са подписали с международната компания, тъй като той може да не задава добър въпрос-задача. Славов припомни и че Фондът за гарантиране на влоговете абсолютно е отказал да съдейства на съдебното дело, което те водят за публичност на доклада.

Затова и депутатът намекна за свои подозрения, които има по отношение на качеството на договора с британската компания.