Докладът на Европейската комисия е положителен, обективен и ясно очертаващ постигнатите резултати. Tова заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова на брифинг в централата на партията.

Комисията е акцентирала на сфери, които да насочат действия за гарантиране спазването на върховенството на закона и правото в Европейския съюз. Тези области съвпадат с интересите на правителството, посочи Дариткова.

ЕК оценява усилията на правителството в борбата с корупцията и дейността на спецслужбите в съдебната власт. Това свидетелства за решимостта на българските институции за справяне с корупцията, изтъкна Даниела Дариткова.

Десислава Ахладова чете доклада на ЕК като положителен и обективен
Обновена

Десислава Ахладова чете доклада на ЕК като положителен и обективен

Ясно се очертавали постигнатите резултати от сътрудничеството ни с ЕК

Десислава Атанасова обяви, че докладът на ЕК е не само обективен, но и положителен, защото ЕК акцентирала на всичко, което е постигнала българската държава. Докладът на ЕК е обективен, коректен и отчита постигнатите резултати и напредъка, заяви Атанасова.

Специално внимание е обърнато на противодействие на корупцията и темата с изменението на Конституцията. ЕК отчита, че има много добро сътрудничество между правителството и Народното събрание, което чрез председателя на парламента Цвета Караянчева е изпратила писмо до Венецианската комисия, че се подготвят промени в Конституцията, които да гарантират на хората, че ще има още по-голяма независимост в съдебната система, категорична бе Атанасова.

Румен Радев за доклада от ЕК: Това го говоря от много отдавна

Румен Радев за доклада от ЕК: Това го говоря от много отдавна

Липсата на резултати от борбата с корупцията изведе хората на улицата

Отбелязано е още в доклада, че в противодействие на корупцията България е една от страните, които предприема своевременни мерки. ЕК акцентира върху усилията на правителството в борбата срещу корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури в областта на съдебната власт и те свидетелстват за справянето с корупцията, подчерта тя.

Има добро взаимодействие между органите на съдебната власт, похвали се Десислава Атанасова. За първи път след 30 години демокрация има наложени процесуални принуди - "мярка за неотклонене" на политици, министри и заместник-министри. Много добре работила и КПКОНПИ, като само до края на 2019 г. е запорирала имущество на стойност 3 млрд. лв.

Евродепутатът от групата на ЕНП Емил Радев заяви, че българските евродепутати в ЕП са доволни, че има общоевропейски доклади. Докладът за България е положителен, но има и елементи, показващи и недостатъци на системата, но и как да се коригират, обясни Радев.

Темите, сериозни за България, са отчетността на главния прокурор. Оценката е положителна и ние трябва да вървим по пътя за затвърждаване на върховенството на закона, допълни Емил Радев.

БСП без изненада: Доклад за изгубеното време

БСП без изненада: Доклад за изгубеното време

Нито един от проблемите не е решен, а са се появили няколко нови проблема