"Напредъкът на България в областта на съдебната реформа е осезаем и това го виждаме не само в Германия, но се вижда и от останалите страни-членки на Европейския съюз. Радвам се, че Екатерина ще продължи да се занимава с реформата, защото именно тя я започна." С тези думи германският федерален министър на правосъдието и на защитата на потребителите Хайко Маас приветства в Берлин българския заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Министър Маас обеща, че германската страна ще продължи да помага с експертиза на българското Министерство на правосъдието във връзка с предстоящото Председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Министър Захариева му благодари за отличното сътрудничество - Германия изпрати прокурор, който участва в експертната мисия за изготвяне на независим анализ на структурния и функционален модел на прокуратурата, а правосъдното министерство в Берлин обучаваше български юристи, един от които вече работи по въпросите на Председателството в сектор "Правосъдие" в постоянното ни представителство в Брюксел.

Хайко Маас помоли министър Захариева да информира министъра на правосъдието Цецка Цачева, че вратите на неговото министерство в Берлин са винаги отворени за нея и за нейния екип. Маас и Захариева обсъдиха още редица въпроси от двустранен интерес, както и хода на актуалните досиета в областта на правосъдието, обсъждани от министрите на правосъдието на ЕС.

В рамките на официалното си посещение в Берлин вицепремиерът Захариева се срещна и с председателя на фондация "Конрад Аденауер" д-р Ханс-Герт Пьотеринг. "Високо оценяваме решителността, която срещаме във Ваше лице и от цялото правителство на премиера Бойко Борисов, относно ясната и безкомпромисна европейска ориентация на България", заяви Пьотеринг.

С гордост той изтъкна, че първият език, на който е била преведена автобиографията му, е бил български, и подари копие от книгата си на министъра Захариева. Двамата обсъдиха политическата ситуация в България и Германия, предстоящите парламентарни избори във федералната република, хода на съдебната реформа, актуалните събития в Западните Балкани.

Министър Захариева се срещна и с д-р Кристоф Хойзген, съветник на канцлера Ангела Меркел по външнополитически въпроси, и с д-р Уве Корсепиус, съветник на канцлера по европейските въпроси.