На брифинг на министерството на отбраната служебният министър Тодор Тагарев направи равносметка какво е свършено до тук в министерството по обявените по-рано приоритети.

Тагарев заяви, че е направен преглед на основните структури в министерството и докъде са стигнали реформите.
Направено е предложение за преструктуриране на търговските дружества, като според министъра 12 дружества, на които той е принципал му се струват „малко множко". Става дума не за съкращения, а по-скоро за сливане.

Министърът припомни, че през 2009 г - 2010 г. в министерството и управляваните от него структури е имало сериозен проблем с наличието на корупция.
Това е станало причина и за свиването на бюджета, но министър Тагарев отчете свършената в тази насока положителна работа от предишното ръководство, като в момента България стои добре в това отношение.

Той обеща, че работата няма да спира и допълни, че до 1 седмица ще бъде изготвена карта на корупционните рискове, която да помогне съществено със справянето с проблема.
От МО подчертаха, че им предстоят тежки процеси на външно и вътрешноведомствено съгласуване

На нас се пада да водим преговори с НАТО, които ще очертаят пътя ни за следващите 4-5 години, подчерта министърът.

Министърът разкри, че е задвижен процесът по подаване на заявления за гласуване на българските военнослужещи. В момента те заявяват своето желание, а министерството има възможност за откриване на секции в Кабул, Кандахар и на други места.

Относно приоритетът за създаване на обществен съвет към МО Тагарев обяви, че по всяка вероятност до утре на сайта на министерството ще бъде публикувана форма за регистрация на желаещите да се включват в него.
Въпросът вече е обсъден на Министерски съвет.
В момента се доизгражда проект на концепция, а идеята е на 9 април да бъде първото заседание на този обществен съвет във Военния клуб.

На пресконференцията присъстваха новият постоянен секретар на отбраната о.з. полковник д-р Добромир Тотев и ген. Симеон Симеонов, които пряко се занимават с най-трудните за формализиране дейности.
Тотев и Симеонов реално осъществят отбранителната политика на страната, заяви Тагарев.
Министърът ги е насърчил да дават регулярни пресконференции. Той изтъкна, че на практика, ако те работят добре, това министерство може да работи без министър за дълго време.

По отношение на кибер сигурността на държавата той информира, че се разработва модерна стратегия, обвързана до голяма степен с идеята за електронно правителство, за чиято сигурност непременно трябва да се мисли.
Възложено е на специалисти да започнат работа, която да съгласуват с фирми от IT бранша.
Министър Тагарев посочи, че за три месеца няма как да бъде финализирана стратегията, нито задача на служебния кабинет е да оформи основните положения в нея.