Нова парламентарна комисия създадоха в парламента. Тя е по предложение на "Обединени патриоти" и бе определена от временната парламентарна комисия за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, съобщи БНР. Председател на Временната комисия е Данаил Кирилов.

Новият орган ще се казва Комисия за наблюдение на приходните агенции, сивия сектор и контрабандата.

Цацаров с идеи за работата на Народното събрание

Цацаров с идеи за работата на Народното събрание

Настоява за взаимодействие по важни въпроси за прокуратурата

С новата комисия броят на постоянните комисии в Народното събрание ще стане 24. Депутатите от временната комисия не приеха предложението на ДПС да се създадат на паритетен принцип две комисии - едната за контрол над еврофондовете, а другата - за контрол над службите.

Прието беше предложението на ГЕРБ главният прокурор, председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) да бъдат изслушвани на три месеца от депутатите.

Главният прокурор и двамата върховни съдии ще се отчитат пред Народното събрание, което беше залегнало в предизборната програма на ГЕРБ. При своите изяви в пленарна зала няма да разкриват подробности по дела.

Това предложение беше прието единодушно от всички парламентарни групи. В писмо до комисията главният прокурор също изразява съгласие с предложението.

Парламентът не може да изпитва или да разпитва главния прокурор, но би могъл да води диалог. Депутатите могат да търсят взаимодействие и сътрудничество за решаване на принципни въпроси, които касаят подобряване на законодателството с оглед разследващи тактики за конкретни видове престъпления и постигане на конкретни резултати за осъществяване на приоритетни цели като борба с корупцията или с организираната престъпност, са мотивите на народните избраници.