Депутатите удължиха пленарното си заседание до 15.30 часа заради забавяне в гласуването на промените в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) на второ четене.

След удължването в залата започна спор как 48-ият парламент приема законодателство.

Десислава Атанасова от ГЕРБ протестира, че промените в ГПК се правят извън "правната техника" и са приети промени в законите за горите и отпадъците.

Надежда Йорданова от ДБ от своя страна обясни, че в ГПК има правно-технически промени, с които се разпределя натовареността на съдии и съдилища.

Става въпрос за промени, които предвиждат да се въведе дигитализация на съдебната система, за да се разпределят равномерно делата в страната и да се премахне натовареността на съдилищата.

Задължителна съдебна медиация гласуваха депутатите

Задължителна съдебна медиация гласуваха депутатите

Депутатите приеха на първо четене и промените в ГПК

Радомир Чолаков, председател на Комисията по правни въпроси, защити, че промените са "анархия" и по време на заседанието на Правна комисия представители на ВКС и ВСС го убеждавали в това. "Може ли това да се случи в Конгреса на САЩ, в Бундестага. Срам. Но трябва да го гласуваме заради Плана за развитие", посочи той.

Чолаков каза като аргумент, че промените не са минали и обществено обсъждане в Министерство на правосъдието.

ПГ на "Възраждане" също са срещу дигитализацията и приемане на промените в ГПК в тази част.

Асен Василев иронично коментира, че "трябва да върнем пощенските гълъби". Да разтоварим съдиите, да имат време за реална работа, призова той.

Засега с промените бе решено "съдът вече да може да отлага гражданските дела, при условие че пълномощникът не може да се яви в съдебно заседание по обективни причини".

Ако имате насрочено гражданско дело, а в деня на заседанието адвокатът ви се разболее и това пречи да се яви, вече ще е основание за отлагане на делото.

ДБ предлага въвеждане на електронни ваучери за храна и заповедни производства

ДБ предлага въвеждане на електронни ваучери за храна и заповедни производства

Партията внесе в НС проекти за промени в ГПК и Закона за корпоративното подоходно облагане