Към 30 март от общо 130 политически партии 70 са подали годишните си финансови отчети в Сметната палата, придружени с декларация по образец, съдържаща списък на дарителите на политическите партии през изминалата година. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Припомняме, днес е последният срок, в който политическите формации могат да направят това.

Цветков обясни, че те могат да подадат годишните си финансови отчети и по пощата, стига пощенският одит да е в законово определения срок.

По негови данни от партиите, които получават държавни субсидии, една не е представила финансовия си отчет.

Той заяви, че има 4 възможни санкции за тези, които не представят в срок отчетите си и ако те не отговарят по форма и съдържание на изискванията - налагане на парична глоба от 5 до 10 000 лв.; при получаване на държавна субсидия се губи това право до следващите избори за Народно събрание. Друга последица е да бъде уведомен Софийският градски съд, който да разгледа разпускането на нередовната партия, а четвъртата е, че няма да бъде получено удостоверение за редовност, което позволява участие на избори.

Цветков посочи, че миналата година 14 партии не са представили своите годишни отчети, от които 2 - за втори път. Предприети са съответните действия и СГС е започнал процедура по разпускане. Той се закани, че останалите 12 партии ги очаква същото тази година, ако не покажат редовна отчетност.

По-малко от половината партии се отчели за 2020 г.

По-малко от половината партии се отчели за 2020 г.

Два дни преди крайния срок

По негови думи информацията за подадените към партиите дарения може да бъде проверена в Единния регистър по изборния кодекс. Даренията могат да бъдат парични и непарични.

Към 30 март са направени 1065 дарения, от които само 7 са непарични. Общата стойност на тези дарения е около 1,2 млн. лв. Ако дарението е над минималната заплата 650 лв., партиите подават и декларация за произхода му, поясни още Цветков и допълни, че партиите не могат да получават анонимни дарения от чуждестранни юридически лица и физически лица от чужбина, както и от религиозни организации.