Парламентът прие на две четения Законопроект за ратифициране на изменението на Споразумението за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост между Комисията и Република България, съобщи БТА.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че основната причина за споразумението е актуализацията на българското прехвърляне на средства (алокация) по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) вследствие на "по-добро от очакваното представяне на нашата икономика".

В доклада е уточнено, че е необходимо измененото споразумение да влезе в сила преди 31 декември 2023 г.

"В противен случай Европейската комисия няма да може да поеме ангажимент да предостави на България 1 052 735 263 евро по ПВУ, които биха били безвъзвратно загубени за страната ни".

"Известно е, че подобни актуализации доведоха до намаление на ПВУ на 22 държави членки, сред които и България. От своя страна, това налага актуализация и на сумата във вече подписаното и ратифицирано през 2022 г. Споразумение за финансиране, което е правната база за изплащането на грантово финансиране от Европейската комисия към България", се посочва още в доклада.

И се подчертава, че конкретната ратификация не засяга съдържанието на ПВУ и неговите реформи или проекти.

ЕК одобри изменения План за възстановяване и устойчивост на България

ЕК одобри изменения План за възстановяване и устойчивост на България

Понастоящем планът е на стойност 5.7 милиарда евро

От ратифицирането на това споразумение зависи това дали България ще вземе 1 милиард 52 милиона 735 хиляди 263 евро по ПВУ. Срокът е 31 декември т.г., напомни депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Венко Сабрутев.

И призова предложението да бъде гласувано и на второ четене днес. Аз мисля, че това е защита на националния интерес, посочи депутатът. В хода на дебата от "Възраждане" изразиха възражения срещу практиката ратификации да се приемат на две четения.

Петър Петров от "Възраждане" заподозря, че управляващите искат да приемат законопроекта бързо и на две четения още в настоящото пленарно заседание и обяви, че ще направи редакционни предложения между първо и второ четене. По този начин на практика блокира приемането на законопроекта още днес, защото НС няма право да гласува даден законопроект на второ четене ако някой депутат е обявил, че ще предложи изменения, уточни БГНЕС.

Депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев го репликира и отправи апел към народните представители да гласуват законопроекта на второ четене още днес, защото става дума и за националната сигурност на страната. Председателстващия НС Никола Минчев подложи на гласуване предложението на Сабрутев като при първото гласуване 125 депутати гласуваха "за", а при прегласуването - 122. Зад апела на Сабрутев застанаха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

България поиска от ЕК да измени Плана си за възстановяване
Обновена

България поиска от ЕК да измени Плана си за възстановяване

Премахват се три инвестиции от ПВУ

Конкретната ратификация не засяга по никакъв начин съдържанието на ПВУ, неговите реформи или проекти, а съдържанието на документа по същество е идентично за всички държави - членки и регулира единствено финансовите аспекти.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че с приемане на това изменение на практика се съгласяваме средствата за България по Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат намалени.

"Ние няма да го подкрепим, защото в крайна сметка това е унизително за нас. Унизително е за нещо, което по принцип отдавна трябваше да ни е дадено, защото ни се дължи. На всичкото отгоре ние да го приемаме безкритично, че ни намаляват един милиард", посочи лидерът на "Възраждане", цитиран от БНР.

Костадин Костадинов не пропусна да посочи, че по време на дискусиите за бюджета се водели титанични спорове за 20 000 лева за културния център в Босилеград, които в крайна сметка не бяха дадени, за едни 200 000 лева за български военни гробища в Македония и какво ли още не.