Ако до 14 декември РС Македония не получи дата за начало на преговори с ЕС може да възникне ситуация, която да наклони везните към антиевропейските сили в РСМ. Това заяви пред БНР журналистът Мартин Минков, бивш кореспондент на БНР в Скопие.

По думите на Минков при кратката си обиколка в Атина, Тирана и Скопие премиерът на Нидерландия Марк Рюте е подкрепил искането да започнат преговори на РСМ и Албания с ЕС. 

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

"Според албански медии той е бил и доста остър по отношение на становището на България. В Албания са чувствителни, защото те се чувстват жертва, защото не могат да започнат преговори", каза Минков.

Нидерландия и Франция са страните, които първи са спрели РСМ по пътя към Европейския съюз, а сега Хага казва, че не е от тези, които са против приемането на Сверена Македония и Албания в ЕС, подчерта журналистът.

По думите му френският президент Еманюел Макрон иска да изчисти проблема със Западните Балкани в лицето на Албания и РСМ преди поемането на френското председателство на Съвета на ЕС от 1-ви януари 2022-ра. Това е и годината, в която той трябва да се бори за следващ президентски мандат. Воден от своя и на Франция интерес, той демонстрира, че Париж категорично застава зад началото на преговори с РСМ и Албания.

В Гърция: Северна Македония изостава в 8 области по споразумението от Преспа

В Гърция: Северна Македония изостава в 8 области по споразумението от Преспа

Не се съобразява с изискването за Северна, не е премахнато слънцето от Вергина и показва карти на "Велика Македония"

"Целият македонски политически елит е македонистки, а македонизмът в същността си е антибългаризъм. В това илюзии не трябва да имаме. Трябва да действаме по-активно, дипломатично, но аргументирано и категорично в контактите си с целия македонски политически елит", каза Минков.

Срещу нас имаме хора, които представляват едно общество с национална идентичност, създадена на основата на македонизма, който е антибългаризъм, изтъкна журналистът.

Никога няма да нарека Македония Северна, запъна се Мицкоски

Никога няма да нарека Македония Северна, запъна се Мицкоски

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ внася вот на недоверие срещу Заев

Според него България е трябвало да бъде по-гъвкава, защото има много сериозно разочарование в хората в Северна Македония и тяхното отношение към страната ни се променя.

По отношение на евроинтеграцията и на амбицията да се следва европейският път Зоран Заев се ползва с доверие от ЕС, смята той. Според него Европа не разчита на алтернатива - в лицето на ВМРО-ДПМНЕ, които едва ли не поставят под съмнение Преспанския договор.

Илхан Кючюк очаква скоро решение на спора със Северна Македония

Илхан Кючюк очаква скоро решение на спора със Северна Македония

От ДПС изтъкнаха ролята си за Западните Балкани в ЕС

"Християн Мицкоски прибързано реши, че вече има парламентарно мнозинство от необходимите 61 гласа и поиска вот на недоверие, но нещата не винаги са предвидими на политическата сцена, а особено на македонската", категоричен е Минков.